Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δωρεάν παραχώρηση και φόρος

Καλησπέρα σας. Συνταξιούχος με εισόδημα 4.500 και δωρεάν παραχωρημένη κατοικία 150 τ.μ. , έχουμε βάλει 2.900 αποδείξεις και το αποτέλεσμα είναι χρεωστικό 43 ευρώ. Γιατί γίνεται αυτό; Χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να γίνει το αποτέλεσμα μηδενικό και αν ναι ποιο είναι το συνολικό ποσό αποδείξεων που χρειάζεται;

  • 1 Απάντηση

Καλημέρα,

Σύμφωνα με τα περιορισμένα δεδομένα σας, το χρεωστικό των 43 € (για την ακρίβεια 43,68) προκύπτει για το "σενάριο" του "άγαμου" συνταξιούχου άνω των 65 ετών και χρήση παραχωρημένης κατοικίας 150 τ.μ. αλλά μονοκατοικίας.  Αν δεν πρόκειται για μονοκατοικία ο φόρος είναι μηδενικός. Επίσης αν είναι έγγαμος ή κάτω των 65 ή και τα δύο τότε ο φόρος θα ήταν πολλαπλάσια μεγαλύτερος.
Αν τελικώς ισχύει η αρχική υπόθεση, τότε η "απάλειψη" του χρεωστικού θα μπορούσε να γίνει μόνο με μείωση των τεκμηρίων (με κάποιο τρόπο) κατά 200 € περίπου. Οι αποδείξεις δαπανών στην περίπτωση αυτή δε θα πρέπει να υπολλείπονται των 2.436 € (ήδη δηλώνετε περισσότερες).

Είναι όντως συνταξιούχος,άνω τον 65 ετών,άγαμη με δωρεάν παραχωρημένη κατοικία η οποία είναι μονοκατοικία. Για την κατοικία το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης της με ποιον τρόπο,δηλαδή πότε και με ποια δικαιολογητικά μπορεί να μειωθεί κάτω από το 100%;Μόνο έτσι δεν μπορεί να μειωθεί το τεκμήριο;

George D 03/07/2014 10:17:52

Καλημέρα, η παραχωρούμενη κατοικία εξ ορισμού θεωρείται ότι χρησιμοποιείται κατά 100% από τον "χρήστη" της. Δε μπορεί να ισχύσει μικρότερο ποσοστό εφόσον η παραχώρηση γίνεται αποκλειστικά προς τον ίδιο. Επειδή το ποσό κατά το οποίο θα πρέπει να μειωθεί το τεκμήριο είναι μικρό (200 €), η ενδεδειγμένη πρόταση κατά μείζονα λόγο, είναι να δικαιολογήσετε το ποσό αυτό από ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων χρήσεων. Χρειάζεται βέβαια να μπείτε σε κάποια διαδικασία υπολογισμών, σύνταξης πίνακα κ.λ.π. (βλ. σχετική εφαρμογή στο Forin) αλλά το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχές και θα προκύπτει από νόμιμη εφαρμογή διατάξεων του ΚΦΕ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση