Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

τεκμηρια διαβιωσης

η φιλη μου εχει κυρια κατοικια με 37% ποσοστο και δευετερυουσα επισης με το ιδιο ποσοστο
τα εισοδηματα της δεν καλυπτουν το τεκμηριο διαβιωσης . δηλωνει 407 euro απο ενοικιο και 1840 απο παροχη υπηρεσιασ με αποδειξη πληρωμησ (αποδειξη δαπανων με παρακρατηση και χωρις βιβλια-μπλοκακια)
το τεκμαρτο της ειναι περιπου στα 5000 χιλιαρικα με τα νεα δεδομενα πληρωνει 1100euro και τις κρατανε και την παρακρατηση απο τα 1840 (368euro) απο εκει που ποτε δεν πληρωνε και επερνε και την παρακρατηση επιστροφη.
ενα ενδεχομενο ειναι να κανει αναλωση κεφαλαιου απο προηγουμενα ετη και να γλυτωσει το τεκμηριο αλλα ειναι πολυ οριακα (αν και πραγματικα) τα πραγματα. Σκεφτικα λοιπον μια συνδιαστικη λυση η οποια μπορει να προσεγγισει το θεμα απο 2 μεριες ανεξαρτητα, ετσι ωστε αν η εφορια δεν δεχτει την μια να την καλυψει εν μερη η αλλη . Υπαρχει λοιπον η συνδιαστικη λυση . αναλωση κεφαλαιου οσο την παιρνει και την κυρια κατοικια της να την δηλωσει με 0 ιδιοκατοικιση και να δηλωσει φιλοξενουμενη σε εμενα οπως και ισχυει . Η ερωτηση μου ειναι λοιπον .... θα δηλωσει φιλοξενουμενη και θα βαλει τα στοιχεια μου κλπ(καλα ως εδω) . Την κυρια κατοικια θα την διαγραψει απο τον πινακα του Ε1 η θα βαλει ιδιοκατοικιση 0 μηνες , θα πρεπει να δηλωσει και στο Ε2 κατι επιπλεον , θα την διαγραψει εντελως απο το Ε1 και θα γραψει κατι στο E2 θα την αφησει με μηδεν ιδιοκατοικιση και θα συπληρωσει κατι στον 707?

Μιχαλησ Περσελησ 24/06/2014 15:47:34

ξεχασα να ρωτησω αν τα δικα μου τκμηρια επιρρεαζονται και σε ποιο βαθμο ετσι ωστε αν θα χρειαστει εγω να δηλωσω κατι παραπανω (πχ αναλωση)

  • 1 Απάντηση

μια και δεν βλεπω απαντηση , την δινω εγω για να βοηθησω κανενα αλλο.

1. Κανεις αναλωση κεφαλαιου αφου κανεις τα παρακατω που ριχνουν το τκμηριο αρα και το ποσο της αναγκαιας αναλωση.

α. βαζεις την δευτερυουσα κατοικια σε ιδιοκατηκηση λιγοτερων μηνων πχ. 1μηνα ή την κανεις δωρεαν παραχωρηση σε καποιον που δεν εχει προβλημα τεκμηριων,.

β. Δηλωνεις φιλοξενουμενος αρα αυτοματος η πρωτη κατοικια φευγει απο το τεκμηριο (την διαγραφεις απο τον πινακα στο Ε1) και ταυτοχρονα πας στο Ε2 και την δηλωνεις δωρεαν παραχωρηση - στην δικη μου περιπτωση θα δηλωσω το 37% κατοχης της κυριας κατοικιας στην μητερα της φιλης μου δωρεαν παραχωρηση και ταυτοχρονα στην δηλωση της μητερας θα δηλωθει η δωρεαν παραχωρηση του ποσοστου αθροιστικα στο δικό της ...στην περιπτωση μου 25+37 .... και τελος και αντε πνιξου εφορια που ζητας φορο 1450 εθρο σε καποιν που δηλωσε ποσοστο ενοικιου 407 euro (εισοδηματιας δηλαδη !!!)

Ελπιζω εστω και ετσι να βοηθω καποιους με τις πιθανες ιδεες που εχω της οποίες εχω επιβεβαιωσει

Προσθέστε τη δική σας απάντηση