Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αναδρομικά συντάξεων και συμπληρωματική Ε1

Καλησπέρα ηθελα να ρωτήσω όσον αφορα τα ανδρομικά συντάξεων που αφορούν το οικ. 2013, δηλαδή χρήση 1/1/2012-31/12/2012 αλλά εισπράχθηκαν μέσα στο 2013:
1) Ο παρακρατηθείς φόρος αναγνωρίζεται προς επιστροφή με συμπληρωματική Ε1 που θα κανω τώρα?
2) Ποίες είναι οι προθεσμίες για συμπληρωματική του οικ. 2013?
3) Όσον αφορά τις αποδείξεις αναγνωρίζονται αν προσθέσω και άλλες στην συμπληρωματική ? δεδομένου ότι αλλάζει η φορολογική βάση κ χρείαζεται περισσότερες για να μην έχω το πέναλτι?

Έχω υπολογίσει με το πρόγραμμα εκκαθάρισης φόρου (του οικ. 2013) με τα νέα δεδομένα (δηλαδή με την συμπλήρωση των κωδ. 304,322 και αντιστοιχά κωδ. 314,316) μια επιστροφή φόρου 514€(χωρίς πρόσθετες αποδείξεις) και 737€ (με επιπλέον 2250€ αποδείξεις). Ισχύει κάτι απο τα 2?

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας..
Γ.Φ

  • 2 Απαντήσεις

Καλημέρα,

1.  Εφόσον δηλώσετε τα ποσά που προσαυξάνουν το εισόδημα αλλά και αναλογούντα και παρακρατηθέντα φόρο, με τη συμπληρωματική δήλωση, θα γίνει επανεκκαθάριση για το οικ. έτος 2013 που σημαίνει ότι θα επανεξεταστούν μετά την προσθήκες, τα συνολικά εισοδήματα και θα ληφθεί υπόψη επίσης ο προσαυξημένος παρακρατηθείς φόρος ή ο παρακρατηθείς φόρος απλά αν δεν υπήρχε στην αρχική.

2. Για τη συμπληρωματική του οικ. έτους 2013, που εξ' ορισμού είναι εκπρόθεσμη δεν προβλέπονται ιδιαίτερες προθεσμίες. Θα πρότεινα όμως να την υποβάλλετε αν όχι μέχρι τη λήξη των φετινών δηλώσεων, τουλάχιστον μέσα στο 2014.

3. Πλέον δεν καταλογίζεται "πέναλτυ" για τις επιπλέον αποδείξεις που λογικά θα χρειάζονταν λόγω αύξησης του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, όταν δηλώνονται αναδρομικά συντάξεων λόγω καθυστερήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών. Ηδη δεν επιτρέπουν γενικώς προσθήκες ποσών στον κωδ.049, κάτι που σε άλλες περιπτώσεις συμπληρωματικών ενεργοποιεί το σχετικό πρόστιμο, σε περίπτωση αύξησης των εισοδημάτων.

Επομένως, αν κατά τα λοιπά ενεργείτε σωστά με το πρόγραμμα εκκαθάρισης, θεωρείστε ότι άνευ αποδείξεων θα ισχύσει το μεγαλύτερο ποσό για επιστροφή.

Ευχαριστω για την απαντηση.
Οπότε όταν θα παω στην ΔΟΥ θα εχω προσυμπληρωμενα 2 αντιτυπα Ε1 του 2013 με τα ποσά μονο που προσαυξάνουν αυτους τους κωδικους(χωρίς τις επιπλέον 2500 € αποδείξεις στον 049 που θα χρειαζόταν κανονικά αν ήταν εμπρόθεσμη) , ετσι? Επίσης χρειάζεται να έχω τα δικαιολογιτικά και τις αποδείξεις που είχα δηλώσει αρχικά στην εμπρόθεσμη(για εξακρίβωση) ?

George D 24/06/2014 09:31:00

Ετσι ακριβώς σε όλα! Η αρχική δήλωση προσκομίζεται για έλεγχο.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση