Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

αλλαγη διευθυνσης κατοικιας και πολης παραχωρηση η φιλοξενεια

στη φορολογικη δηλωση του 13 με μηδενικο εισοδημα φιλοξενουμουνα απο τη μητερα μου.
απο το Μαιο του 14 μετακομισα Αθηνα και διαμενω δωρεαν σε οικια που ανηκει στην αδερφη της γιαγιας μου.
τι χρειαζεται για να δηλωσω αλλαγη διευθυνσης ,και τι κινησεις πρεπει να κανει η θεια μου ?θα επιβαρυνθει οικονομικα για αυτο στη φορολογικη της δηλωση ?
υπαρχει διαφορα στη παραχωρηση κατοικιας η φιλοξενεια?

  • 1 Απάντηση

Καλημέρα,

Η αλλαγή διεύθυνσης γίνεται ηλεκτρονικά και εγκρίνεται σε ελάχιστο χρόνο. Μπαίνετε με τους κωδικούς σας από το "ο λογαριασμός μου", επιλέγετε "Αλλαγή στοιχείων μητρώου", κλικάρετε στη "Νέα αίτηση" και στην προβαλλόμενη οθόνη στο κάτω τμήμα της τροποποιείτε προσεκτικά τη διεύθυνσή σας. Προχωράτε με την "υποβολή" της αίτησης.

Η κατοικία που διαμένετε, σας έχει παραχωρηθεί δωρεάν με την έννοια ότι εσεις αποκλειστικά τη χρησιμοποιείτε. Δεν συγκατοικείτε με τον ιδιοκτήτη της. Αν συνέβαινε αυτό τότε εσείς θα είσασταν φιλοξενούμενη. Και στη δεύτερη μεν περίπτωση δεν υφίσταται κάποια φορολογική επιβάρυνση και στους δύο, στην πρώτη όμως (της δωρεάν παραχώρησης) και τα δύο μέρη "εμπλέκονται" φορολογικά, δηλαδή:

Αυτός που παραχωρεί τη χρήση της κατοικίας, θα πρέπει να δηλώσει τεκμαρτό εισόδημα ετήσιο ίσο με το 3% της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας (για τη χρήση 2014) με εξαίρεση την παραχώρηση από γονέα σε παιδί και αντίστροφα για κατοικία μέχρι 200 τ.μ. Το εισόδημα αυτό θα του δημιουργήσει προφανώς φορολογική επιβάρυνση. Θα πρέπει επίσης να υποβάλλει και το επιπλέον έντυπο Ε2.

Αυτός που κάνει χρήση της δωρεάν παραχωρημένης κατοικίας έχει και το τεκμήριο κατοικίας. Αυτό δηλαδή, που συναθροιζόμενο με τα υπόλοιπά του μπορεί να του προκαλέσει φορολογική επιβάρυνση, μπορεί και όχι. Εξαρτάται από το συνδυασμό των οικονομικών δεδομένων της δήλωσής του.

ΑΝΝΑ ΚΥΡΙΑΖΗ 23/06/2014 13:54:35

Καλή εβδομάδα, ευχαριστώ για την απάντηση...δημιουργήθηκαν και άλλες απορίες.... Η φορολογική μου δήλωση είναι μηδενική και δεν έχω τίποτα στο όνομα μου. Επίσης, κανένας λογαριασμός της οικίας που μένω δεν είναι στο όνομα μου. Για να βγάλω κάρτα ανεργίας θα χρειαστώ τη διεύθυνση που μένω προφανώς...αλλά και για άλλες ανάγκες επικοινωνίας χρειάζεται να δηλώνω διευθύνση επικοινωνίας Αθήνας. Η γυναίκα πραγματικά με έχει εξυπηρετήσει και δε θέλω να την επιβαρύνω και απο πάνω . Επειδή υπάρχει περίπτωση να φύγω άμεσα απο το σπίτι αλλά χρειαζόμαι διεύθυνση Αθήνας για να βγάλω κάρτα ανεργίας και για να λάβω αλληλογραφία σε αυτή τη διεύθυνση...τι συμφέρει να κάνω για να μη φορολογηθεί άδικα ? Η εξουσιοδότηση σε Κεπ ότι με φιλοξενεί είναι αρκετό?

George D 23/06/2014 15:53:54

Το ζήτημα τελικώς που αναφέρετε (το φορολογικό), θα σας απασχολήσει το 2015 για τη φορολογική δήλωση του 2014. Μέχρι τότε όπως και να κινηθείτε δεν θα υπάρξει σε κανένα κάποια επιβάρυνη. Επειδή βέβαια επιμένετε για εξεύρεση κάποιας "τρίτης " λύσης, θα έλεγα ότι με δική σας ευθύνη, καθώς δεν απεικονίζει και την πραγματική σας κατάσταση, να δηλώσετε μεν εσείς ότι φιλοξενείστε σε εκείνη (δε χρειάζεται καμία εξουσιοδότηση σε ΚΕΠ γι αυτό, όσον αφορά τη δήλωση του επόμενου έτους) και αντίστοιχα εκείνη να δηλώσει την κατοικία αυτή ως δευτερεύουσα που τη χρησιμοποιεί επίσης. Αυτό θα αυξήσει μεν τα τεκμήριά της, αλλά όπως προανέφερα μπορεί να μην προκληθεί φορολογική επιβάρυνση, μπορεί και ναι. Στην τελευταία όμως περίπτωση ο σωστός χειρισμός της δήλωσης μπορεί να αποτρέψει και αυτό ακόμη το ενδεχόμενο, ώστε πράγματι να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση