Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δωρεάν παραχώρηση

Καλή σας μερα.Επειδη δεν εχω βρω στο site σας παρόμοιο ερώτημα γιαυτο σας απασχολώ.
Εχω δώσει στα δύο παιδιά μου πρίν απο τρια χρονια την πληρη κυριότητα της κατοικίας μου απο 50
% στο καθενα.
Το ενα το παιδί μου διαμένει σε μια άλλη  κατοικια που κατέχουμε με την συζυγό μου 50-50  και  του κανουμε δωρεάν παραχωρηση.(Γιαυτην θα κανουμε Ε2 δωρεαν παραχωρηση και εγω και η συζυγος μου.και το παιδι που μενει θα συμπληρωσει το πινακα 5 και θα παρει την αντικειμενικη δαπανη του σπιτιου.
Εγώ μενω με το αλλο μου παιδι στο σπιτι αυτο που εμενα παντα αλλα που εδωσα στα παδια .
Θα ήθελα να μου επιβεβαιωσετε ποια απο τις παρακατω λυσεις να υλοποιησω.

πρωτον¨  να κανει δωρεαν παραχωρηση το 50% που κατεχει το παιδι που δεν μενει μαζί μας , το παιδι που μενει μαζι μας να συμπληρωσει το 50% στον πινακα 5 και εμεις φιλοξενουμενοι στο παιδι που μενει μαζι μας.

δευτερον. το παιδι που δεν μενει μαζι μας να κανει δωρεαν παραχωρηση το 50% στον αδελφο του με το κοστος να δηλωσει τεκμαρτο εισοδημα ξερω πως να το υπολογίσω και το παιδι που μενει μαζι μας να δηλωσει στον πινακα 5 το 100 % οτι μενει και εμεις φιλοξενουμενοι στο παιδι που μενει μαζι μας

το ερώτημα μου ειναι ποιο απο τα δυο ειναι το σωστο για να μην εχω θεμα με το υπουργειο ή αμα τιποτε απο τα δυο ποια ειναι η λύση

ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση

  • 1 Απάντηση

Καλημέρα,

Θεωρώ ότι ο ενδεικνυόμενος χειρισμός του ζητήματος είναι η δεύτερη μορφή απεικόνισης της κατάστασης, με το εξής σκεπτικό:

1. Εκφράζει την πραγματική εικόνα και αποφεύγονται έτσι ενδεχόμενες περιπέτειες με τη Φορολογική Διοίκηση.

2. Το παιδί που δεν συγκατοικεί με εσάς, οφείλει να δικαιολογήσει για το 2013, την “τύχη” του 50% της ιδιόκτητης κατοικίας στην οποία δε διαμένει. Δεν την έχει κενή (που στην περίπτωση αυτή, λογικά θα έπρεπε και ο αδερφός του να τη δηλώνει κενή) ούτε την εκμισθώνει. Μονόδρομος επομένως η δωρεάν παραχώρηση. Αν αυτή γίνει σε εσάς, τότε θα δημιουργηθεί μία πλασματική-παράδοξη εικόνα, όπου το άλλο σας παιδί θα εμφανίζεται φιλοξενούμενο στο ίδιο του το σπίτι όπου σας παραχώρησε δωρεάν στο δικό του ποσοστό 50%. “Ηλίου φαεινότερον” δηλαδή ότι για φορολογικούς και μόνον λόγους απεικονίζετε εξωπραγματικές καταστάσεις. Επομένως, μονόδρομος επίσης η δωρεάν παραχώρηση προς τον αδερφό του, με τεκμαρτό εισόδημα για τον ίδιο.

3. Το παιδί που συγκατοικεί μαζί σας, θα πρέπει να δηλώσει χρήση παραχωρημένης κατοικίας κατά 100%, δεδομένου ότι αυτό εκφράζει και την παραγματική εικόνα, αλλά και επειδή αν εμφανίσει ότι κατοικεί σε ιδιόκτητη κατοικία κατά 50% (μειώνοντας έτσι το τεκμήριο κατά 50%), ομολογεί με το χειρισμό αυτό ότι ενώ του παραχωρήθηκε από τον αδερφό του και το άλλο 50%, αυτός για αποκλειστική μείωση του τεκμηρίου του ενεργεί έτσι. Τέλος, αν επιχειρούσε να δηλώσει στο σύστημα (εφαρμογή), 50% ως χρήση παραχωρημένης κατοικίας και 50% ως ποσοστό ιδιοκτησίας, στην ίδια κύρια κατοικία, δεν θα του επιτρέπονταν να το κάνει.

Ευχαριστώ πολύ,και εγω το δευτερο σεναριο θεωρω επικρατεστερο απλα προβληματιστηκα γιατι με οσους λογιστες το σχολιασα με παρεπεμπαν στο πρωτο το οποιο δεν ειναι και λογικό.

Καποιος αλλος θα συμφωνήσει με την απαντηση του George? ετσι για να κουμπώσει??

Προσθέστε τη δική σας απάντηση