Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αναδρομική παραίτηση από επικαρπία ακινήτου

Γονέας που έχει την επικαρπία ακινήτου, και στου οποίου την κυριότητα αυτή επήλθε αιτία θανάτου του συζύγου, σκοπεύει να την αποποιηθεί  ανδρομικά υπέρ του ψιλού κυρίου (τέκνο). Όταν γίνει η συμβολαιογραφική πράξη θα πρέπει να γίνουν τροποποιητικές του Ε9 για τα προηγούμενα έτη φαντάζομαι. Τί θα γίνει όμως με το Ε1 των προηγούμενων ετών όπου από ιδιοκατοίκηση θα πρέπει να αλλαχθεί σε δωρεάν παραχώρηση? Επιπλέον το ακίνητο υπερβαίνει τα 200τμ. Ωραίο μπλέξιμο, δεν νομίζετε??

  • 1 Απάντηση

1. Εντός 4 μηνών από τον θάνατο του συζήγου θεωρείται ότι έγινε σιωπηρή αποδοχή κληρονομιάς. Εάν υπάρχει διαθήκη, οι 4 μήνες αρχίζουν από τη δημοσίευσή της (1 χρόνος για κατοίκους εξωτερικού). Αποποίηση δεν μπορεί να γίνει μετά την λήξη της προθεσμίας, παρά μόνο για ειδικούς λόγους.
2. Είναι σημαντικό να ξεχωρήσουμε εάν πρόκειται περι πραγματικής αποποίησης υπέρ τρίτου (τέκνου) για να δούμε εάν έχουμε θέμα δωρεάς.
Επειδή αναφέρετε αναδρομικές τροποποιήσεις Ε9 κλπ, βγάζω το συμπέρασμα ότι η επαγωγή είναι παλιά - εκτός και αν δημοσιεύθηκε τώρα η διαθήκη.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση