Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ

Καλημέρα σας.
Στα τεκμήρια της ιδιοκατοίκησης υπήρχε κάποια οδηγία να συμπληρώνουμε 12 μήνες τόσο στην κύρια όσο και στην εξοχική κατοικία. Στις τρέχουσες οδηγίες γράφει:Σημειώνεται ότι γενικά για τις δευτερεύουσες κατοικίες (εξοχικές κατοικίες), δεν ισχύει πλέον ο περιορισμός της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης σε 3 μήνες το έτος.
Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να συμπληρώσουμε τους πραγματικούς μήνες π.χ. 10 και 2 (κύρια και εξοχική), 6 και 6 ή ακόμη και 12 και 0; Αρκεί το άθροισμα να κάνει 12;

  • 3 Απαντήσεις

Καλημέρα,

Σημαίνει ότι δηλώνουμε πλέον τους πραγματικούς μήνες διαμονής και στις δύο περιπτώσεις.

Προσοχή όμως!
Για τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα στο έτος (από..... έως....) που δεν δηλώνουμε διαμονή σε οποιαδήποτε από τις δύο κατοικίες θα πρέπει η κατοικία αυτή να δηλωθεί ως κενή στο Ε2 για το σχετικό διάστημα. Αυτό όμως θα πρέπει να αποδεικνύεται και από τους "παγωμένους" μετρητές ρεύματος της ΔΕΗ. Σε ενδεχόμενο έλεγχο, το στοιχείο αυτό λειτουργεί καταλυτικά, ασχέτως αν η απαίτηση για προσκόμιση αυτών των δικαιολογητικών προβλέπεται για κενές κατοικίες πέραν του εξαμήνου. Δικαίωμα και υποχρέωση να χειριστεί ανάλογα το ζήτημα αυτό έχει ο προϊστάμενος της ΔΟΥ.
Επίσης λογικό είναι ότι θα πρέπει να δηλώνεται - να προκύπτει αποδεδειγμένα που διέμενε ο φορολογούμενος και με ποιο τρόπο, τους υπόλοιπους μήνες αν η κύρια και η δευτερεύουσα κατοικία δε συγκεντρώνουν 12μηνο (Φιλοξενεία, χρήση παραχωρημένης κατοικίας, μίσθωση κ.ά..). Αντίθετα, δεν προβληματίζει η διαμονή αθροιστικά πέραν του 12μήνου στις κατοικίες αυτές.

Η αναφορά μου στα παραπάνω, γίνεται επειδή η επίκληση κάποιας κατοικίας σαν κενής περιορίζει την αντικειμενική δαπάνη (τεκμήρια) και είναι αυτονόητη η "ευαισθησία" του φορολογικού νομοθέτη.

το ότι τον χειμώνα δεν πήγαμε να μείνουμε στο παραθαλάσσιο εξοχικό μας δεν σημαίνει ότι τους μήνες αυτούς θα το δηλώσουμε ως κενό.

Ασφαλώς και μπορεί να δηλωθεί ως κενό, με την επισήμανση όμως που έκανα στην απάντησή μου. Δε σημαίνει ότι η κατάργηση των περιοριστικών 3 μηνών συνεπάγεται και την υποχρεωτική δήλωση 12μήνου διαμονής ή εναλλακτικά κενής για όλο το χρόνο. Αρκεί να υφίστανται οι προϋποθέσεις.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση