Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

δωρεάν παραχώρηση ποσοστού δευτερεύουσας κατοικίας

Καλημέρα σας,
θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
κατοικώ στη Θεσσαλονίκη (ενοίκιο) και έχω στην ιδιοκτησία μου σε ποσοστό 100% κατοικία στη Χαλκιδική στην οποία διαμένει η μητέρα μου (συνταξιούχος ΟΓΑ). Μπορώ να τη δηλώσω σαν δευτερεύουσα κατοικία δικιά μου με δωρεάν παραχώρηση ενός ποσοστού (ας πούμε 20%) στη μητέρα μου προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με ολόκληρη την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης; Για παράδειγμα, πέρυσι τη δηλώσαμε κανονικά (δωρεάν παραχώρηση του 100%) με αποτέλεσμα το εισόδημα της μητέρας μου από 4500 € από τη σύνταξή της να ανεβεί στα 6800 με αποτέλεσμα να μην δικαιούται το κοινωνικό επίδομα. Από την άλλη δεν μπορώ να τη δηλώσω σαν φιλοξενούμενη καθώς έτσι δεν δικαιούται το επίδομα θέρμανσης.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε συμβουλή / βοήθεια.

  • 1 Απάντηση

Καλημέρα,

Επειδή η παραχώρηση της κατοικίας νοείται ότι γίνεται στο σύνολό της αλλά και εφόσον παραχωρείται σε ένα άτομο, αυτό θα κάνει χρήση 100% της κατοικίας, η θέση μου είναι ότι δε μπορεί να ισχύσει ποσοστό μικρότερο του 100%.
Προκειμένου να μη στερηθεί των επιδομάτων που αναφέρεστε, θα πρότεινα την παραχώρηση κανονικά στο 100% και στη συνέχεια να επιχειρήσετε εσείς ή με κάποιο φοροτεχνικό, ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών προκειμένου να μειώσετε την αντικειμενική δαπάνη στα 4.500 € (βλ. σχετική εφαρμογή http://www.forin.gr/tools/analwsh)

Έστω και καθυστερημένα, σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση