Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

δωρεάν παραχώρηση από μητέρα σε παιδί

Θα ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει αυτό που λέει ο λογιστής στον αδερφό μου. Η μητέρα μου έχει παραχωρήσει δωρεάν στον αδερφό μου μια οικια 63 τ.μ. Ο λογιστής επιμένει ότι αφού γραφτεί στην δήλωση του αδερφού μου ο πίνακας 5, πρέπει να γραφτεί και ο κωδικός 811 με κάποιο ποσό.( 600 ευρώ ).
Του αναφέραμε ότι είναι δωρεάν παραχώρηση από γονιό σε παιδί, αλλά επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο μίσθωμα. Τελικά την έκανε την δήλωση του αδερφού μου.
Εγώ την έχω κάνει την δήλωση της μητέρας μου και στο Ε2 έχω γράψει "δωρεάν παραχώρηση στον γιο μου " χωρίς να αναφέρω ποσό.
Θα ήθελα την βοήθεια σας. Ευχαριστώ πολύ!

  • 2 Απαντήσεις

Καλησπέρα,

Στη δήλωση της μητέρας ενεργήσατε σωστά. Η δήλωση του αδερφού σας δεν είναι σωστή, Με την καταχώρηση που έγινε επιπλέον στον πίνακα 6, προκύπτει η αντίφαση ότι ενώ ο αδερφός σας κάνει χρήση δωρεάν της κατοικίας, παράλληλα δηλώνει ότι καταβάλλει και μίσθωμα (προφανώς στη μητέρα του). Υποψιάζομαι κάποια σύγχιση περί τεκμαρτών εισοδημάτων, όπου και πάλι όμως η καταχώρηση θα αφορούσε τη δήλωση της μητέρας σας. Αν πάλι συμπληρώθηκε ο πίνακας αυτός για την περίπτωση φιλοξενείας (χωρίς ποσό), προκύπτει η αντίφαση επίσης "να είσαι φιλοξενούμενος στο σπίτι που σου παραχωρήθηκε".
Θα πρότεινα την ηλεκτρονική υποβολή εμπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης (μέχρι 30/06/2014) για τη δήλωση του αδερφού σας, όταν βέβαια "ανοίξει" η σχετική εφαρμογή στο Taxinet.

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας. Μιλήσαμε με τον λογιστή του αδερφού μου. ο οποίος επιμένει στις απόψεις του. Ισως η μόνη λύση να κάνουμε μόνοι μας την τροποποιητική.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση