Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Κάτοικος Ελλάδας - Φορολόγηση εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή το οποίο έχει φορολογηθεί στην αλλοδαπή

Είμαι μέλος (partner) μιας μικρής εταιρίας με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά είμαι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες φορολογούμαστε σε επίπεδο συνεργάτη και έτσι υποβάλλαμε κανονικά τις φορολογικές μας δηλώσεις καθώς και πληρώσαμε τους φόρους που αντιστοιχούν σε κάθε partner βάσει του ποσοστού συμμετοχής στην εταιρία.

Θέλω να κάνω την φορολογική μου δήλωση στην Ελλάδα και ρώτησα κάποιους Έλληνες λογιστές χωρίς όμως κάποιος να έχει κάποια αντίστοιχη εμπειρία και έτσι ψάχνοντας λίγο βρήκα την ΠΟΛ.1026/22-1-2014 http://www.forin.gr/articles/article/11263/pol-1026-2014 η οποία αναφέρει πως πρέπει να υποβάλλω βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής, από την οποία να προκύπτει ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή. Αναγράφει πως αυτή η βεβαίωση πρέπει να αναφέρει την επισημείωση της Χάγης (Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης).

Χρειάζομαι κάτι άλλο πέρα από αυτή την βεβαίωση; Επίσης, αυυτή η βεβαίωση φαντάζομαι εκδίδεται από την Αμερικάνικη φορολογική αρχή, η μετάφραση της από που γίνεται;

Υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση που έχω προς την εφορία σχετική με αυτή μου την δραστηριότητα;

Τελευταία ερώτηση, ο φόρος που προέκυψε και απέδωσα στις Ηνωμένες Πολιτείες για το εισόδημα μου για το 2013 είναι της τάξης του 17,8%.

Στην Ελλάδα θα φορολογηθώ για ολόκληρο το ποσό από την αρχή; Θα πληρώσω κάποια διαφορά;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

  • 2 Απαντήσεις

Είστε πολύ σαφής σπάνιο για φορολογούμενο.
Η 1026 αναφέρει εκτός των άλλων ότι "Η σχετική βεβαίωση υποβάλλεται πρωτότυπη και απαιτείται η επίσημη μετάφρασή της στην Ελληνική γλώσσα". Για επίσημη μετάφραση, είτε απευθύνεστε στο αρμόδιο τμημα του ΥΠΕΞ (είχε κάποια θέματα τα τελευταία χρόνια αυτό το τμήμα) είτε σε δικηγόρο που μπορεί να χορηγήσει επίσημη μετάφραση από την Αγγλική γλώσσα.
Άλλη υποχρέωση για κατάθεση εγγράφου, πέραν της βεβαίωσης για το ποσό του εισοδήματος και το ποσό του φόρου δεν υπάρχει (το διευκρινίζω γιατί αναφέρετε μόνο τον φόρο). Στην πραγματικότητα ούτε αυτό θα καταθέσετε, παρά μόνο αν σας το ζητήσει η αρμόδια ΔΟΥ, γιατί η δήλωση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά.
Στην πράξη είθισται την μετάφραση οι φορολογούμενοι παίρνουν μετάφραση μόνο αν τους ζητηθεί.

Σχετικά με τον φόρο που καταβάλατε, επειδή δεν γνωρίζω ούτε τα συνολικά σας εισοδήματα ούτε τις εκπτώσεις και ελαφρύνσεις που σας αφορούν, σε γενικές γραμμές ο φόρος που παρακρατήθηκε στις ΗΠ θα συμψ/στεί με τον αναλογούντα στην Ελλάδα. Αν ο φόρος στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος θα πληρώσετε τη διαφορά. Αν μικρότερος ΔΕΝ θα σας επιστραφεί τπτ.

Καλησπέρα,

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση