Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δήλωση εξόδων ιατρικής περίθαλψης.

Καλησπέρα. Πέρυσι είχαμε αρκετά έξοδα ιατρικής-νοσοκομειακής περίθαλψης λόγω ότι η σύζυγος ήταν έγκυος (προγενετικοί έλεγχοι, εξετάσεις, καισαρική κ.α). Εφόσον η σύζυγος δεν δηλώνει εισοδήματα για το 2013 στον πίνακα 7 θα συμπληρώσω τις ως άνω δαπάνες μόνο στον κωδικό 051 ή θα επιμεριστούν και στους δύο κωδικούς 051-052 η αντίστοιχες δαπάνες?
Ευχαριστώ!!

  • 1 Απάντηση

Καλησπέρα,

Οι δαπάνες γενικώς ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης καταχωρούνται στους συζύγους ανάλογα με αυτόν που αφορούν και στο όνομά του έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα παραστατικά. Δε γίνεται επιλογή με κάποιο άλλο κριτήριο.

Ισχύει ότι, το ποσό των εξόδων αυτών μειώνει το φόρο μόνο εφόσον έχει καταχωρηθεί στην αρχική δήλωση. Υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του κάθε ένα, όπως δηλώθηκε με την αρχική ή και συμπληρωματική δήλωση αλλά μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αυτός ο επιμερισμός γίνεται από την εφαρμογή εφόσον δηλώνονται και από τους δύο συζύγους εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

Επομένως στην περίπτωσή σας, θεωρώ ότι μόνο δικές σας τυχόν δαπάνες που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 5% του εισοδήματός σας, θα μπορούσαν να μειώσουν το φόρο σας κατά το 10% αυτών των δαπανών.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση