Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δήλωση εισοδήματος από πώληση ακινήτου Κωδ. 781-782

Κύριοι,
 
Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε ένα φορολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω και δεν λαμβάνω σίγουρη απάντηση από τον φοροτεχνικό μου.
Η σύζυγός μου κατέχει διαμέρισμα από το 1991 και το 2001 έκανε γονική παροχή στην κόρη της (από τον πρώτο της γάμο) και υπάρχει σχέση επικαρπίας και ψιλής κυριότητας μεταξύ συζύγου μου και κόρης της. Το διαμέρισμα παρέμεινε κλειστό και χωρίς ενοικιαστή από τον Αύγουστο του 2011.
Στις 19/12/2013 υπεγράφη το συμβόλαιο πώλησης και το διαμέρισμα επωλήθη (χωρίς προκαταβολή) και όπως αναγραφόταν στο συμβόλαιο πώλησης, ο αγοραστής θα το εξοφλούσε εντός 2μήνου (από λήψη και εκταμίευση στεγαστικού του δανείου) με δύο ισόποσες επιταγές στην σύζυγό μου και την κόρης της, όπως και έγινε με έκδοση δύο επιταγών ημέρας στις 18/02/2014. Ωστόσο, εμείς υποβάλλαμε δήλωση Ε9 στις 24/02/2014 και το ακίνητο αφαιρέθηκε από την σύζυγό μου και από την κόρη της και τα Ε9 τους.
Θα ήθελα να ρωτήσω τα κάτωθι:
1) Στο έντυπο Ε2 της συζύγου μου, στο διάστημα ενοικίασης θα βάλουμε από 1/1/2013 έως 18/12/2013, αφού στις 19/12/2013 το διαμέρισμα επωλήθη στον νέο αγοραστή?
2) Τα ποσά από την πώληση του διαμερίσματος θα δηλωθούν στους κωδικούς 781 & 782 στην φετινή δήλωση Οικ.Ετος 2014 ή στην δήλωση του Οικ.Ετους 2015, δεδομένου ότι επωλήθη τον Δεκέμβριο 2013 αλλά το πλήρες τίμημα ελήφθη τον Φεβρουάριο 2014?
 
Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.
 
ΜΦΧ
 
Βασίλης Μιχαηλίδης

  • 3 Απαντήσεις

Καλημέρα,

1.  Στο έντυπο Ε2 που θα συνταχθεί από την έχουσα την επικαρπία, θα αναφερθεί το συγκεκριμένο διαμέρισμα ως κενό από 01/01-18/12/2013 αρκεί να αποδεικνύεται αυτό και από μηδενική κατανάλωση ρεύματος, αφού το διάστημα αυτό υπερβαίνει το εξάμηνο.

2.  Ορθώς υποβλήθηκε η Ε9 για το 2013 από τους "εμπλεκόμενους" με το διαμέρισμα.
Το τίμημα της πώλησης θα πρέπει να αναφερθεί στους κωδ. 781/782 της φετινής δήλωσης (οικ. έτους 2014), ώστε να υπάρχει λογική συνάφεια και συσχετισμός μεταξύ Ε1 και Ε9 της πώλησης του ακινήτου. Η λήψη -κατά την πώληση- των δύο μεταχρονολογημένων επιταγών δε θα πρέπει να σας επηρεάσει στο χειρισμό. Αποτελούν αξιόγραφα - μέσο πληρωμής - μορφή διακανονισμού αυτής της συναλλαγής, η οποία και τοποθετείται χρονικά την 18/19-12-2013..

Διευκρίνιση επί του τρόπου λήψης των επιταγών

Καλημέρα και ευχαριστώ για την  απάντηση.
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι με την υπογραφή του συμβολαίου δεν ελάβαμε τις επιταγές. Ο αγοραστής έλαβε στεγαστικό δάνειο το οποίο η τράπεζά του το ενέκρινε και εξέδωσε τις δύο επιταγές στις 18/02/2014 τις οποίες και ελάβαμε ως εξόφληση της αγοραπωλησίας. Αυτό έγινε παρουσία του συμβολαιογράφου στον οποίο υπεγράφησαν σχετικά έντυπα εξόφλησης και παραλαβής των επιταγών, αναγράφοντας τα νούμερα, τηην ημερομηνία και τα ποσά των επιταγών. Αυτός είναι και ο λόγος του ερωτήματός μου.
Σας ευχαριστώ.

Η γνώμη μου είναι - και μετά τις διευκρινήσεις - ότι θα πρέπει να αναφερθεί το τίμημα στη φετεινή δήλωση. Αλλωστε πιστεύω ότι και στο συμβόλαιο γίνεται αναφορά για την εξόφληση με το προϊόν στεγαστικού δανείου, οπότε αποτελεί και αυτό μορφή διακανονισμού αυτής της συναλλαγής. Θα επανέλθω ακόμη στη "λογική συνάφεια" που καλό είναι να υπάρχει. Κυρίως δηλαδή στους λόγους "φορολογικής τάξης" αναφέρομαι, καθώς το τίμημα της πώλησης δεν αποτελεί εισόδημα, ούτε υπόκειται στην εισφορά αλληλεγγύης. Αντίθετα, με προϋποθέσεις είναι δυνατόν να βοηθήσει σε μειώσεις τεκμηρίων μελλοντικά.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση