Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Αμοιβές από Μισθωτές υπηρεσίες

Συνταξιούχος Δημοσίου, παρέχει υπηρεσίες φύλαξης σε ΑΕ, με μηνιαία αντιμισθία, βάση συμφωνητικού. Η ΑΕ είναι ο μοναδικός εργοδότης του συνταξιούχου. Δεν έχει επαγγελματική εγκατάσταση.
Μέχρι το 2013 έκοβε στην ΑΕ τιμολόγιο με παρακράτηση 20% πλέον ΦΠΑ.
Από 1/1/2014 η μηνιαία αμοιβή του θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (Ν. 4172 άρθ 12 παρ 1στ) και θα πρέπει να παρακρατείται φόρος βάσει της κλίμακας μισθωτών πλέον έκτακτης εισφοράς.
 
Το ερώτημα είναι, αν πρέπει να συνεχίσει να εκδίδει τιμολόγιο το οποίο θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ, εφόσον οι μισθωτές υπηρεσίες δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

  • 1 Απάντηση

Η εκκαθάριση του φόρου του θα γίνει σύμφωνα με την κλίμακα των μισθωτών, καθώς θα αντιμετωπιστεί το εισόδημά του σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (Ακαθάριστα έσοδα από παροχή υπηρεσιών μείον (-) οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές του εισφορές). .

Ο τρόπος φορολόγησης όμως αυτός, δεν αναιρεί τις υποχρεώσεις που έχει σαν επιτηδευματίας που παρέχει υπηρεσίες ή ελεύθερος επαγγελματίας. Σύμφωνα επομένως με τον ΚΦΑΣ τηρεί βιβλία, υποβάλλει συγκεντρωτικές, εκδίδει παραστατικά και εφόσον η δραστηριότητά του υπάγεται σε ΦΠΑ  διενεργεί και τους συμψηφισμούς ΦΠΑ εκροών και εισροών, υποβάλλει περιοδικές και εκκαθαριστική ΦΠΑ κ.λ.π. Ασφαλώς και οι μισθωτές υπηρεσίες βρίσκονται εκτός πεδίου εφαρμογής του ΦΠΑ, πλην όμως αντιμετωπίζεται μόνο ως προς το φόρο εισοδήματος σαν μισθωτός, καθώς τα ακαθάριστα έσοδά του δημιουργούνται από την άσκηση δραστηριότητας σε ετήσια βάση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ 20/05/2014 14:59:00

Ευχαριστώ πολύ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση