Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

φοιτητής μεγάλη φορολογία

Είμαι φοιτητής στην Κρήτη. Στο όνομα της μητέρας μου ενοικιάζω ένα στούντιο 21 τμ (180 ευρώ). Σην Αθήνα έχω ένα ποσοστό 62,5 τοις εκατό από ένα διαμέρισμα 63 τμ. και παίρνω 2250 ευρώ. Στη δήλωσή μου έβαλα ότι είμαι φιλοξενούμενος στην Αθήνα στο πατρικό μου (118 τμ). Πέρσι πλήρωσα 48 ευρώ φόρο με εισόδημα 2493 ευρώ. Φέτος πρέπει να πληρώσω 517 ευρώ. Γιατί; Δεν είμαι προστατευόμενο μέλος; Πώς μπορώ να το βάλω στη δήλωσή μου; Σε τι κωδικούς; Ευχαριστώ.

  • 1 Απάντηση

Καλημέρα,

Με βάση τα πραγματικά σας δεδομένα, δε μπορείτε να θεωρηθείτε προστατευόμενο μέλος στους γονείς σας και μόνο από το γεγονός ότι δε συνοικείτε με αυτούς. Ωστόσο, ο χειρισμός που κάνετε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ο ..."ενδεικνυόμενος" με βάση τον ΚΦΕ και έχετε βέβαια την ευθύνη.

Να πω ότι αν συνοικεί κάποιος με τους γονείς του θα είναι φιλοξενούμενος ή προστατευόμενο μέλος, όχι και τα δύο. Στην πρώτη περίπτωση θεωρείται ότι εξασφαλίζετε στέγη αλλά υποβάλετε τη δική σας δήλωση, στη δεύτερη ότι τελείτε υπό προστασία με την ανάληψη όλων των δαπανών από τους γονείς και με κάποιες προϋποθέσεις μόνο θα πρέπει να υποβάλετε προσωπική δήλωση (κατά κανόνα όμως δεν απαιτείται) . Επίσης στην πρώτη περίπτωση το αναφέρετε στη δήλωσή σας ότι φιλοξενείστε ενώ στη δεύτερη σας αναφέρει ο γονέας σαν προστατευόμενο μέλος.

Αν βέβαια στην πραγματικότητα συνοικούσατε με τους γονείς σας, ως φοιτητής, με το εισόδημα των 2.250 € (μικρότερο των 3.000 €) θα μπορούσατε να θεωρηθείτε προστατευόμενο μέλος, χωρίς υποχρέωση ιδίας δήλωσης. Οσο για τα 517 €, ο τρόπος που προκύπτουν αναφέρθηκε εδώ: http://www.forin.gr/questions/question/3504/ena-mikro-enoikio-megalos-foros-foithths

Προσθέστε τη δική σας απάντηση