Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

παρακράτηση φόρου από έρευνες στην στατιστική υπηρεσία

Συμμετείχα το 2013 σε μια έρευνα στην στατιστική υπηρεσία ως ιδιώτης συνεργάτης και μου έδωσαν μια βεβαίωση αποδοχών από ελευθέρια επαγγέλματα.Επειδή κάνω κάθε χρόνο έρευνες,στην δήλωση Ε1 βάζω στον κωδικό 507 τις καθαρές αμοιβές και στον κωδικό 605 τον φόρο που παρακρατήθηκε.Το ίδιο κάνω και τώρα βάζω το καθαρό ποσό που είναι 203,5 στον 507 και τον παρακρατηθέν φόρο που είναι 43,61 στον 605 και επίσης βάζω τις αποδειξεις που χρειάζεται ,ενώ κάθε χρόνο παίρνω την επιστροφή φόρου τώρα μου βγάζει ότι πρέπει να πληρώσω και 9 ευρώ φόρο.Μπορείτε να μου πείτε αν μπορώ να το δηλώσω καπου αλλού αυτό το ποσό για αν πάρω την επιστροφή?Αφού δεν είμαι ελευθερος επαγγελματίας και δεν χρησιμοποιώ μπλοκάκι αποδείξεων.

  • 3 Απαντήσεις

Κρατείστε προσωρινά αποθηκευμένη τη δήλωση. Ηδη υπήρξε η σχετική νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποίακαι εσείς θα φορολογηθείτε σαν μισθωτός με την προϋπόθεση ότι τα τεκμήριά σας δεν υπερβαίνουν τα 9.500 €. Ο λόγος της αναμονής είναι "τεχνικός", αφορά την εφαρμογή του TaxisNet, όπου θα πρέπει να μας υποδείξουν αν τα ποσά αυτά (το δικό σας 203,50), θα καταχωρηθούν στους σχετικούς κωδικούς των μισθωτών ή η εφαρμογή θα ελέγχει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών, του ποσού που καταχωρήθηκε στον κωδ. 507.

Για τα δεδομένα σας θα έχετε έτσι την επιστροφή του παρακρατηθέντος ποσού.

Παρατήρηση:
Υπόψη ότι χωρίς τη ρύθμιση αυτή, θα προέκυπτε καταβολή περίπου 1.100 € και όχι 9 € (εκτός αν με κάποιο νόμιμο τρόπο είχατε μηδενίσει τα τεκμήριά σας, όπου το ελάχιστο θα ήταν αυτό των 3.000 €).

Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση,δεν σας ανέφερα ότι εργαζόμουν ως μισθωτός το 2013 και οι καθαρές αποδοχές μου ήταν 5262,56 και έπαιρνα και ταμείο ανεργίας που ανέρχεται στο ποσό των 806,40.Οπότε κρατάω αυτό που μου είπατε,που μπορώ να ενημερώθω όταν θα λυθεί αυτό το τεχνικό θέμα?

Καλησπέρα,

Δυστυχώς με τη διευκρίνηση αυτή, ανατρέπεται η βασική καταρχήν προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση περί χαμηλών εισοδημάτων, αφού υπερβαίνετε το εισοδηματικό όριο των 5.000 €. Για το ποσό των 5262,56 € θα φορολογηθείτε με την κλίμακα των μισθωτών και για τα 203,50 € με την κλίμακα των επαγγελματιών (26%). Αυτά, θεωρώντας ότι τα τεκμήριά σας δεν υπερβαίνουν τα 5.466,06 € (5.262,56 + 203,50).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση