Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αλλαγή κατοικίας μέσα στο 2013

Μέχρι τις 16-06-2013 με φιλοξενούσε ο πατέρας μου και απο τις 17-06-2013 μέχρι σήμερα κατοικώ μόνη μου σε μισθώμενη κατοικία. Με δεδωμένο ότι στη δήλωση δεν μπορώ να δηλώσω μέρες αλλά μόνο μήνες πόσους μήνες θα πρέπει να βάλω φιλοξενία και πόσους στο ενοίκιο;
Επίσης τι ποσό θα πρέπει να βάλω ότι έχω καταβάλει για ενοίκιο στο 2013, το ποσό που πληρώνω επί 6 ή 7 μήνες; η μήπως επί 6,5 μήνες; 
Ευχαριστώ...

  • 1 Απάντηση

Θα χρησιμοποιήσετε τη σχετική αναφορά που γίνεται από το νόμο για τα τεκμήρια. Δηλαδή, διάστημα μικρότερο των 15 ημερών δε λογίζεται μήνας, μεγαλύτερο όμως θεωρείται μήνας. Ετσι, το διάστημα της μισθωμένης κατοικίας σας θα είναι 6 μήνες. Επειδή ούτως ή άλλως θα συμπληρωθεί για τη διαμονή σας αυτή ο πίνακας 5 της Ε1, που συμμετέχει στη δημιουργία των τεκμηρίων, ενεργείτε απόλυτα σωστά ως προς τον υπολογισμό σε μήνες. Επόμενο λοιπόν είναι η φιλοξενία σας να αφορά το υπόλοιπο διάστημα, δηλαδή 6 μήνες.

Το ποσό του ενοικίου θα πρέπει να είναι αυτό που πράγματι καταβάλλατε από 17/06/2013 μέχρι 31/12/2013 χωρίς κάποιον άλλο αναλογικό υπολογισμό στο ποσό (κωδ. 811 του πίνακα 6 της Ε1), όπως επίσης θα πράξετε και για τους μήνες (το 6 στον κωδ. 097).

Οσο για τη "στρογγυλοποίηση" των μηνών για τη μισθωμένη κατοικία σας, να πω ότι μας κατευθύνει η ίδια εφαρμογή προς αυτή, καθώς η πλήρης και αναλυτική εικόνα αυτής της μίσθωσης θα υπάρξει στην Ε2 του εκμισθωτή σας, ο οποίος και θα φορολογηθεί για το εισόδημα αυτό.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση