Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δήλωση από άνεργο

Ο ανηψιός μου είναι άνεργος, 20 ετών, δεν έχει κάνει ποτέ φορολογική δήλωση έως τώρα, διαμένει στο σπίτι της γιαγίας του, η μητέρα του έχει πεθάνει και ο πατέρας του βρίσκεται στο εξωτερικό. Θεωρείται προστατευόμενο μέλος? υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση?

  • 3 Απαντήσεις

Υποχρεούται στην υποβολή δήλωσης, ακόμη και στην περίπτωση (δεν το διευκρινίζετε) που σπουδάζει ή είναι εγγεγραμμένος άνεργος στον ΟΑΕΔ από τη συμπλήρωση του 18ου έτους μέχρι σήμερα. Δεν είναι ανήλικος ορφανός ώστε να εξεταστεί η περίπτωση του προστατευόμενου συγγενή στη γιαγιά του.
Στη δήλωσή του θα πρέπει να αναφερθεί ότι φιλοξενείται στη γιαγιά του.

Αν ο πατερας υποβαλλει δηλωση στην Ελλαδα μπορει να τον βαλει προστατευομενο μελος μεχρι τα 25 του εφοσον ειναι γραμμενος στα μητρωα του ΟΑΕΔ και εφοσον εχει εισοδημα πραγματικο ή τεκμαρτο μεχρι 3οοο.Αλλιως πρεπει να υποβαλλει δηλωση

Οπως τίθεται η ερώτηση,πρόκειται για μη σπουδαστή και ηλικιακά ότι έχει συμπληρωμένα τα 20. Επομένως, εξαντλείται στην περίπτωσή του η δυνατότητα να θεωρηθεί προστατευόμενο μέλος (18 ετών + 2 έτη εφόσον είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ). Αν σπούδαζε θα ίσχυε η "προστασία" του μέχρι τα 25 με παράταση 2 επιπλέον ετών αν μετά τις σπουδές είχε κάνει την εγγραφή του στον ΟΑΕΔ. Αυτά βέβαια με την προϋπόθεση και του εισοδηματικού κριτηρίου.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση