Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Ανάλωση κεφαλαίου και εισφορά αλληλεγγύης

Συνυποβάλω δήλωση Ε1 με τον σύζυγο μου και είμαι άνεργη από 01/08/12/ έως 31/12/13 (δηλώθηκα στον ΟΑΕΔ για μερικούς μήνες άλλα δεν ανανέωνα το δελτίο) και τα τεκμήρια από ακίνητη περιουσία που αφορούν εμένα ανέρχονται στις 24.000 € περίπου. Για την κάλυψη των τεκμηρίων, θέλω να κάνω ανάλωση κεφαλαίου από εισοδήματα προηγούμενων ετών τα οποία προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες και έχουν φορολογηθεί στο παρελθόν. Τα ερωτήματά μου είναι:

  • Θα πρέπει να συμπληρώσω το πεδίο που αναφέρει «εμπίπτετε στις διατάξεις ν.3986 (άνεργος) ?
  • Στην ανάλωση κεφαλαίου θα υπολογιστεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης?
  • Το ποσό των αποδείξεων που θα δηλώσω θα υπολογισθεί στο πραγματικό εισόδημα του συζύγου μου ή και στο ποσό που θα συμπληρώσω από ανάλωση?

 
Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια

  • 2 Απαντήσεις

Η αναλωση κεφαλαιου ειναι μια πολυ περιπλοκη διαδικασια για καποιον που δεν ασχολειται ή δεν εχει ξανακανει αναλωση.Η γνωμη μου ειναι να πας σε ενα λογιστη,γιατι οι περισσοτεροι αν οχι ολοι που κανουν αναλωσεις μονοι τους χωρις να γνωριζουν κανουν πολλα λαθη και τελικα καταληγουν στους λογιστες να κανουν τροποποιητικες.

Είστε έγγαμη και θα πρέπει η διερεύνηση που κάνετε να περιλαμβάνει και τα οικονομικά δεδομένα του συζύγου σας, δηλαδή το "πόρισμα" για την διαπίστωση ότι θα φορολογηθείτε με βάση τα τεκμήρια ή τα πραγματικά σας εισοδήματα πρέπει να προκύπτει σε οικογενειακό επίπεδο. Αν υποθέσουμε ότι αυτό κάνατε και βλέπετε τελικά την αναγκαιότητα κάλυψης των δικών σας τεκμηρίων, τότε η ανάλωση κεφαλαίου σαν σύνθετη διαδικασία προσδιορισμού διαθέσιμου ποσού,θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και θα σας συμβούλευα να ανατρέξετε στη σχετική εφαρμογή του forin. Διαφορετικά θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. 

-  Η ανάλωση κεφαλαίου ΔΕΝ εμπίπτει στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης
-  Η βάση υπολογισμού για το 25% των αποδείξεων θα είναι το τελικό φορολογητέο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό). Το αναλωθέν κεφάλαιο θα είναι αυτό που θα μειώσει τα τεκμήρια,  δεν υπολογίζετε αποδείξεις πάνω σε αυτό.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση