Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ψιλή κυριότητα

Καλησπέρα σας. Έχω την ψιλή κυριότητα σε ακίνητο στο οποίο μένω και ο πατέρας μου την επικαρπία. To δηλώνω ως κύρια κατοικία που μου παραχωρεί δωρεάν ο πατέρας μου(203) και με φιλοξενει(092). Σώστο είναι; Μπορώ να το δηλώνω με κάποιο αλλό τρόπο για να επωφελούμαι από επιδόματα(πχ θέρμανσης);

  • 2 Απαντήσεις

Καλησπέρα,

Εφόσον διαμένετε στο ακίνητο που σας παραχωρήθηκε δωρεάν από τον πατέρα σας (που έχει την επικαρπία), αυτό σημαίνει ότι δε μπορείτε να έχετε και την ιδιότητα του φιλοξενούμενου (εσείς κάνετε χρήση δωρεάν παραχωρηθείσης κατοικίας). Τώρα, αν συγκατοικείτε με τον πατέρα σας, εκείνος θα έχει την ιδιότητα του φιλοξενούμενου σε εσάς. Η παραχώρηση κατοικίας έχει την έννοια ότι σας διατέθηκε το διαμέρισμα για να διαμένετε εσείς και η δική σας οικογένεια. Δεν σημαίνει ότι συγκατοικείτε με τρίτους έστω και γονείς, αδερφούς κ.λ.π. Στην τελευταία αυτή περίπτωση οι "τρίτοι" εμφανίζονται οτι συνοικούν μαζί σας, δηλαδή ως φιλοξενούμενοι - κωδ. 092.

Εφόσον επομένως εσείς έχετε τη χρήση της κατοικίας (της δωρεάν παραχωρηθείσης - κωδ. 203), νομίζω δεν έχετε κάποιο πρόβλημα, τουλάχιστον για το επίδομα θέρμανσης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση