Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Τεκμήρια διαβίωσης

Τα τεκμήρια διαβίωσης μετράνε αθροιστικά στο ζευγάρι ή ξεχωριστά στον κάθε σύζυγο, δηλαδή η σύζυγός μου που δεν έχει εισόδημα θα φορολογηθεί στα τεκμήρια της, που είναι ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο ή θα αθροιστούν τα τεκμήρια και των δύο και θα φορολογηθούμε συνολικά σε αυτό το ποσό?

Σας ευχαριστώ

  • 1 Απάντηση
εγκεκριμένη απάντηση

Προκειμένου να κριθεί αν το ζευγάρι θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια ή όχι, η σύγκριση γίνεται σε οικογενειακό επίπεδο-αθροιστικά. Δηλαδή το συνολικό πραγματικό εισόδημα με τα συνολικά τεκμήρια. Στη συνέχεια όμως, η φορολογία προσδιορίζεται κανονικά χωριστά για τον καθένα.

1. Αν προκύψει να φορολογηθεί η οικογένεια σύμφωνα με το ύψος των τεκμηρίων, τότε για τον καθένα επιλέγεται προς φορολογία το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του πραγματικού εισσοδήματος και των τεκμηρίων του.

2. Αν προκύψει να φορολογηθεί η οικογένεια σύμφωνα με το ύψος των πραγματικών εισοδημάτων, τότε για τον καθένα λαμβάνεται υπόψη προς φορολογία το πραγματικό του εισόδημα.

Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος συμψηφίζονται οι δύο φόροι, προκύπτει ο οικογενειακός ο οπόίος και χρεώνεται στον υπόχρεο υποβολής της δήλωσης.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση