Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Ενοίκιο ανήλικων τέκνων

Γειά σας. Θα ήθελα να απευθύνω το ερώτημά μου σε όποιον έχει την καλωσύνη να με βοηθήσει.

Οι δύο μου ανήλικες κόρες έχουν ένα διαμέρισμα, από τη γιαγιά τους, από κοινού, με εισόδημα από ενοίκιο 1200 ευρώ η καθεμιά. Μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρο. Φέτος που δοκίμασα την εφαρμογή τους βγάζει ένα ποσό 492 ευρώ στην καθεμιά. Δεν έχουν κάποιο άλλο εισόδημα και είναι προστατευόμενα μέλη.(Τις έχω δηλώσει στη δική μου φορολογική δήλωση αλλά δεν την έχω ακόμη οριστικοποιήσει-παίζει ρόλο;) Έχω κάνει κάποιο λάθος,παρέλειψα κάτι ή έτσι είναι τα νέα δεδομένα;(πληρώνεις χωρίς πολλές πολλές ερωτήσεις).

Ευχαριστώ πολύ!

  • 1 Απάντηση

Καλησπέρα,

Για τις κόρες σας υποθέτω ότι υποβάλλετε προσωπική φορολογική δήλωση για την κάθε μία και παράλληλα τις δηλώνετε σαν προστατευόμενα μέλη.

Δεν προέκυπτε φόρος καθώς η ενιαία κλίμακα φορολογίας προέβλεπε και αφορολόγητο ποσό, αλλά και ο επιπλέον συμπληρωματικός φόρος 1,5% επί του ακαθαρίστου ύψους ετήσιου εισοδήματος από το ακίνητο, ποσοτικά ήταν μικρότερος των 27 € ώστε να μην βεβαιώνεται η καταβολή του.

Το αποτέλεσμα για κάθε μία από τις ανήλικες κόρες σας είναι σωστό, επειδή:

α) Φορολογείται μεν για καθαρό εισόδημα 3000 € (αφού το ετήσιο πραγματικό από τα ενοίκια των 1200 € είναι μικρότερο από την «ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη» των 3000 €) όπως πέρυσι, αλλά με συντελεστή φορολογίας 10% (κύριος φόρος)

β) Ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% παραμένει μεν μικρός αλλά δεν αμελείται ως μοναδικός, προστίθεται.

γ) Για τα εισοδήματα από τα ακίνητα βεβαιώνεται και προκαταβολή φόρου επόμενου έτους 55% επί του αθροίσματος κύριου και συμπληρωματικού φόρου (ίσχυε και πέρυσι, πλην όμως δεν προέκυπτε κύριος φόρος)

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το αποτέλεσμα επιβεβαιώνεται ως εξής:

3000 x 10% = 300 κύριος φόρος

1200 x 1,5% = 18 συμπληρωματικός φόρος

318 x 55% = 174,90 προκαταβολή επ. έτους

Σύνολο = 492,90

Προσθέστε τη δική σας απάντηση