Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Τόκοι καταθέσεων και τεκμήριο διαβίωσης.

Παίρνω επίδομα μακροχρόνια ανέργου από τον οαεδ.

Ο λογαριασμός που μπαίνουν τα λεφτά έχει τόκους λοιπόν κάποια λεπτά του ευρώ αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι 16 λεπτά του ευρώ.

Αν το ποσό των τόκων είναι μικρότερο του ευρώ ενεργοποιήται το τεκμήριο διαβίωσης ;

Αν ναι μπορώ να ορίσω παράδειγμα τώρα το 2014 συνδικαιούχο στον λογαριασμό μου κάποιο συγγενή μου και να περάσει τους τόκους στην δικιά του δήλωση όλους ώστε να μην έχω πρόβλημα ;

  • 4 Απαντήσεις

Καλημέρα,

Συμφωνούμε ότι ενεργοποιείται το προσωπικό σας τεκμήριο των 3000 € εξαιτίας των συμβολικών τόκων οι οποίοι υποχρεωτικά θα πρέπει να καταχωρηθούν. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το επίδομα του ΟΑΕΔ αν το παίρνατε από πέρισι.

Η γνώμη μου είναι η εξής:

Αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο τεκμήριο στην περίπτωσή σας πλην του προσωπικού των 3000 € (τεκμήριο κατοικίας, ΙΧ, τοκοχρεωλυτικών δόσεων δανείου, αγοράς περιουσιακού στοιχείου κ.λ.π.), δηλώστε το επίδομα και τους τόκους καταθέσεων και ο φόρος σας θα είναι μηδενικός. Αν πάλι έχετε και άλλα τεκμήρια, τότε να επανέλθετε με περισσότερες διευκρινήσεις ώστε να σας δοθεί κάποια νόμιμη κατεύθυνση, ανώδυνη φορολογικά.

Με τα δεδομένα που δίνετε, θα πρέπει να συγκεντρώσετε αποδείξεις με αξία που προκύπτει από:

(3000-επίδομα ΟΑΕΔ-τόκοι καταθέσεων) x 25%

Επομένως μην σας απασχολεί ο ορισμός συνδικαιούχου. Υποννοείται ότι αν δεν υφίσταται για το 2013 επίδομα ΟΑΕΔ, ο φόρος θα εξακολουθήσει να είναι μηδενικός, αλλά οι αποδείξεις σύμφωνα με τα παραπάνω, θα είναι ανάλογα περισσότερες.

Σε ευχαριστώ κατά πρώτον για την απάντηση γιατί έχω αγχωθεί και τουλάχιστον μου έλυσες το ένα σκέλος του προβληματισμού μου που αφορά τους τόκους στην τράπεζα.

Περιουσιακά ή κάτι άλλο δεν έχω και δηλώνω φιλοξενούμενος.

Πιο αναλυτικά για ότι με αφορά φορολογικά είμαι όπως κατάλαβες μακροχρόνια άνεργος το μόνο που δεν αναφέρω στα παραπάνω είναι ότι είχα κάνει επιδοτούμενο σεμινάριο εσπα το οποίο τέλειωσε τον Αύγουστο και πρέπει να πάρω καθαρά κάπου 600 ευρώ από εκεί.

Λέω να πάρω γιατί μας έχουν στείλη χαρτί για την δήλωση στην εφορία αλλά λεφτά δεν έχουμε δει ακόμα.

Τακτοποιήσανε το θέμα ώστε να μην πληρώσουν οι άνεργοι που έκαναν σεμινάρια τον φόρο που ξεπερνά το εισόδημα που έχουν ή αλλάζουν τα παραπάνω που ανέφερες εξαιτίας του σεμιναρίου ;

Ευχαριστώ.

Επειδή το θέμα των μικροποσών σε συνδυασμό με τον συντελεστή φορολογίας για επιχειρηματική δραστηριότητα 26 τοις εκατό από το μηδέν, οδηγεί σε ακραίες αδικίες, εξετάζεται πράγματι νομοθετική παρέμβαση και λύση, για εφαρμογή της κλίμακας των μισθωτών σε περιπτώσεις σαν και αυτές που αναφέρεται.

Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε την ρύθμιση μετά το Πάσχα και στη συνέχεια να υποβληθεί η δήλωση.

Σε συνδυασμό με την ορθότατη παραπάνω εκτίμηση - θέση, να συμπληρώσω στο ερώτημά σας ότι αν πράγματι όπως πιστεύω υπάρξει ρύθμιση για φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και για τα μικροποσά αυτά θα εξακολουθήσετε να μην έχετε πρόβλημα.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση