Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Για ποιο λόγο προκύπτει υποχρέωση καταβολής από " ποσό εισφοράς" σε φυσικό πρόσωπο.

Μετά την διαδικασία συμπλήρωσης-καταχώρησης (ηλεκτρονικά) των απαιτούμενων στοιχείων στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 και πριν την οριστική υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2014 εμφανίστηκε στην οθόνη χρεωστικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης 497,24€, το οποίο προκύπτει από τον κωδικό-πεδίο "ποσό εισφοράς.

Φορολογικά είμαι από την 01.01.3012 μέχρι τώρα φυσικό πρόσωπο, κατηγορία διαζευγμένος-Άγαμος. Το εισόδημα (21.618,93€) του 2013 τα οποίο καταχώρησα στην δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2014 προέρχεται αποκλειστικά από τόκους καταθέσεων για το 2013. Δήλωσα επίσης στον κωδικό 049 "Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών" το ποσό των 5.510,00€ και με ετήσιο ενοίκιο κατοικίας 600€

Φορολογικά είμαι από την 01.01.3012 μέχρι τώρα φυσικό πρόσωπο, κατηγορία διαζευγμένος-Άγαμος.

Έως και το 2011 ασκούσα δραστηριότητα ως ελευθ. επαγγελματίας, Χημ. Μηχανικός. Τον Δεκ. του 2011 σταμάτησα τη δραστηριότητα και τον ίδιο μήνα, Δεκ 2011, έκλεισα τα φορολογικά βιβλία πληρώνοντας όλους τους φόρους περαίωσης και ότι άλλο μου εζητήθη. Υπέβαλα τελευταία φορά Ε3 για τα εισοδήματα του 2011 με τη δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2012.

Το ερώτημα μου είναι:

Για ποιο λόγο προκύπτει «ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΣΤΙΚΟ: 497,24€» προερχόμενο από ποσό εισφοράς, εφόσον εδώ και δύο χρόνια (2012, 2013) τεκμηριωμένα και καταχωρημένα στη ΔΥΟ που ανήκω, δεν ασκώ ελεύθερο επάγγελμα.

Επίσης στην περίπτωσή μου η καταχώρηση του ποσό των 5.510,00€ στον κωδικό 049 ως "Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών" δεν επηρεάζει καθόλου τον τελικό φόρο καταβολής είτε το καταχωρήσω είτε όχι στη δήλωση φορολογίας.

Το τελευταίο: συνεχίζει να μου εμφανίζεται ως ενεργό το Ε3 και για να υποβάλω την οριστική δήλωση πρέπει να το συμπληρώνω με μηδενικά ποσά. Απαιτείται να επικοινωνήσω για να απενεργοποιηθεί.

Την οριστική δήλωση φορ. εισ. 2014 δεν την έχω υποβάλει οριστικά.



Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 1 Απάντηση

Καλημέρα,

Ο φόρος που προκύπτει κατά την εκκαθάριση της δήλωσής σας, δεν έχει καμία σχέση με την επαγγελματική σας δραστηριότητα η οποία άλλωστε έχει διακοπεί. Επίσης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για το εισόδημά σας από τους τόκους των καταθέσεων η φορολογική σας υποχρέωση έχει εξαντληθεί (λόγω της παρακράτησης φόρου 15% από την τράπεζα). Πρόκειται δηλαδή για εισοδήματα “φορολογηθέντα κατά ειδικό τρόπο”. Ακόμη, τυχόν τεκμήρια όπως αυτό της κατοικίας που μισθώνετε, το προσωπικό σας κ.λ.π. δεν δημιουργούν πλασματικό (τεκμαρτό) εισόδημα το οποίο θα υποβάλλονταν σε φορολογία αφού υπερκαλύπτονται από το ύψος των τόκων καταθέσεων (σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που αναφέρετε). Κατά συνέπεια, επί μηδενικού καθαρού φορολογητέου πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος, δεν απαιτείται συγκέντρωση αποδείξεων (οι οποίες απαιτούνται μόνον για την περίπτωση που το εισόδημα αυτό προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες).

Το χρεωστικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισής σας (497,24 ευρώ), οφείλεται αποκλειστικά στην επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/2011 για τα φυσικά πρόσωπα και για την περίπτωσή σας 2% επι του μικτού ποσού των τόκων καταθέσεων (καθαρό + φόρος). Επιβάλλεται -πλην ειδικών εξαιρέσεων- στο σύνολο των εισοδημάτων: [πραγματικά ή τεκμαρτά + απαλλασσόμενα της φορολογίας + φορολογηθέντα κατά ειδικό τρόπο].

Ωστόσο, επειδή παρατηρώ ότι το 497,24 προκύπτει με εφαρμογή του 2% στο ποσό 24.862,00 και όχι στο 21.618,93 που αναφέρετε και με δεδομένο ότι το σύστημα αθροίζει τους κωδικούς 667 και 433, ελέγξτε αν τοποθετήσατε σωστά στους δύο αυτούς κωδικούς τα ποσά, από τα προτεινόμενα στο σχετικό πινακάκι του συστήματος. Υπόψη ότι, η στήλη των τόκων αναφέρει το μικτό ποσό. Κάντε τον έλεγχο καθώς εσείς θα πρέπει στον κωδ. 667 να δώσετε το καθαρό ποσό και στον 433 τον φόρο.

Τέλος, το Ε3 ότι είναι ενεργοποιημένο-διαθέσιμο μην σας απασχολεί, εμφανίζεται έτσι σε όλους, εκτός και αν το έχει υποβάλλει κάποιος, ως όφειλε οπότε και απενεργοποιείται. Εκτός επίσης, αν το σύστημα σας εμφανίζει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα για την Ε3 κατά τη διαδικασία της υποβολής της δήλωσης.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση