Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ Ε1 ΛΟΓΩ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Ο εργοδότης υποβάλλει ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ βεβαίωση αποδοχών, στην οποία περιλαμβάνεται ποσό τακτικών αποδοχών 2013 (συν παρακρατηθείς και αναλογούν φόρος) και αναδρομικών αποδοχών 2012 (συν παρακρατηθείς και αναλογούν φόρος). Στο πεδίο 301 του Ε1 συμπληρώνεται αυτόματα το ποσό των τακτικών αποδοχών και οι φόροι που αντιστοιχούν σ' αυτές στα 313, 315. Οι αναδρομικές αποδοχές και οι φόροι τους δεν υπάρχουν πουθενά. Ισχύει ότι πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση προηγουμένου έτους για αυτές, δεδομένου ότι δεν δόθηκαν με δικαστική απόφαση, συλλογική σύμβαση, κλπ., ή λόγω έκδηλης οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη και με ταυτόχρονη επίσχεση εργασίας κλπ.; Αν ναι, τι γίνεται με τις αποδείξεις διαβίωσης που είχε συμπληρώσει ο φορολογούμενος στην αρχική δήλωση; Είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να αλλάξει το ποσό που δήλωσε για αποδείξεις, οπότε θα προκύψει πρόστιμο λόγω ελλιπών αποδείξεων. Είναι σωστό αυτό όμως, αφού δεν φταίει αυτός που καθυστέρησε ο εργοδότης του να τον πληρώσει έγκαιρα; Υπάρχει κάποια λύση σε αυτό ή είναι παγιδευμένος; Για την ιστορία, εργοδότης είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  • 15 Απαντήσεις

Καλημέρα,

Η υπαιτιότητα δεν είναι του φορολογούμενου, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις καθυστερήσεις των ασφαλιστικών φορέων στην απονομή των συντάξεων, όπου σωρηδόν υποβάλλονται συμπληρωματικές δηλώσεις για αναδρομικές αποδοχές συντάξεων. Δε λαμβάνονται υπόψη τελικώς τυχόν συμπληρωματικά ποσά στον κωδ. 049 (στις περιπτώσεις αυτών των συμπληρωματικών δηλώσεων), αφού δεν καταλογίζεται πλέον φόρος επί του ποσού των αποδείξεων που υπολλείπονται!

Το ζήτημα έχει τακτοποιηθεί από τον Ιούλιο του 2013.

Δεν επιβάλλεται πρόσθετος φόρος από έλλειμμα αποδείξεων λόγω συμπληρωματικής δήλωσης αναδρομικών προηγουμένου έτους.

Βεβαίως δεν αλλάζει το ποσό του κωδικού 049 αλλά δεν λαμβάνεται και υπόψη κατά την εκκαθάριση της συμπληρωματικής δήλωσης.

Αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα πέρυσι (εισοδήματα 2012-δήλωση 2013) με αναδρομικά συντάξεων του 2011, μου βεβαιώθηκε πρόσθετος φόρος λόγω αποδείξεων, προσέφυγα στο ΥΠΟΙΚ Διεύθυνση Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, έστειλαν επιστολή στην ΔΟΥ που ανήκω για επανεκκαθάριση και ακύρωση της βεβαίωσης του πρόσθετου φόρου. Όλα πήγαν μια χαρά.



Ελπίζω να βοήθησα

Ευχαριστώ πολύ για την πολύ κατατοπιστική απάντησή σας. Ελπίζω η δική μου ΔΟΥ να είναι ενήμερη για το ζήτημα και να μην τρέχω και εγώ, όπως εσείς, για τα προφανή. Και πάλι ευχαριστώ!

Αγαπητέ/ή av55, σας ανέφεραν από το Υπουργείο σε ποια φορολογική διάταξη βασίζεται η εντολή τους για νέα εκκαθάριση χωρίς τον πρόσθετο φόρο από το έλλειμα αποδείξεων?

Η μοναδική σχετική απόφαση που έχω βρει (Απόφαση Δ12Α 1147239/26-09-2013) λεέι ακριβώς το αντίθετο: "..2. Από τις ανωτέρω διατάξεις, προκύπτει ότι οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών του κωδ 049, ακόμα και αν δηλωθούν με συμπληρωματική εκπρόθεσμη δήλωση δεν λαμβάνονται υπόψη."

Θα με διευκολύνατε αφάνταστα αν δίνατε περισσότερες πληροφορίες.

Ύστερα από συμπληρωματική δήλωση του οικ. έτους 2013 που υπέβαλα σε Δ.Ο.Υ. το συμπέρασμα είναι το εξής: Για τα εισοδήματα που περιλαμβάνονται σε συμπληρωματικές δηλώσεις δεν απαιτούνται αποδείξεις και δεν υπολογίζεται συμπληρωματικός φόρος λόγω έλλειψής τους. Ακόμα βέβαια δεν έμαθα που διευκρινίζεται αυτό, αλλά πιθανολογώ από το παρακάτω (φαίνεται ισχύει και για το 2013):

ΠΟΛ 1131 /12:

"..3. Στις περιπτώσεις που υποβάλλονται συμπληρωματικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2011, δεν συμπληρώνεται ο κωδικός 049, δεδομένου ότι από τις διατάξεις του άρθρου 9 του ΚΦΕ, όπως ισχύουν για το συγκεκριμένο έτος, δεν επιτρέπεται προσκόμιση αποδείξεων με την συμπληρωματική δήλωση.

Στις συμπληρωματικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2012, ... ..., οι αποδείξεις (κωδικός 049) υπολογίζονται εφόσον οι δηλώσεις είναι εμπρόθεσμες, ανεξάρτητα αν πρόκειται για αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις. .."

Ζητώ συγγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά ήμουν εκτός Αττικής και χωρίς ιντερνετ.
Λοιπόν, το μόνο που έχω στα χέρια μου είναι μια επιστολή του ΥΠΟΙΚ-ΓΓ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ-Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ με αρ. Πρωτ Δ12Α 1126807 ΕΞ 2013/8-8-2013 η οποία απευθύνεται προς την Γ ΔΟΥ Πειραιά και κοινοποιείται σε εμένα όπου λέει:
"Σας στέλνουμε την αίτηση του κ.Β....... και παρακαλούμε να γίνει ορθή εκκαθάριση για την συμπληρωματική δήλωση του οικ.έτους 2012 σύμφωνα με την εφαρμογή που σας έστειλε το TAXIS στις 30/7/2013" Υπογραφή Ο Διευθυντής Π.Μπαλάσκας
Ακριβές αντίγραφο
Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας
Ευσταθοπούλου-Δρόσου Μαρία Εφοριακός ΔΕ/Α'

Ελπίζω να είναι εύκολο πια για κάποιον να πιάσει το νήμα και να προχωρήσει.

Υπενθυμίζω πως με την συμπληρωματική δήλωση είχε γίνει εκκαθάριση και είχε καταλογισθεί πρόσθετος φόρος λόγω ελλειπούς ποσού αποδείξεων μετά το πρόσθετο ποσό εισσοδήματος που δηλώθηκε με την συμπληρωματική δήλωση.

Με την επιστολή αυτή η Γ ΔΟΥ Πειραιά έκανε επανεκκαθάριση χωρίς η εφαρμογή να υπολογίσει τον συγκεκριμένο πρόσθετο φόρο.

Δεν απαιτούνται αποδείξεις για συμπληρωματικές δηλώσεις λόγω αναδρομικών συντάξεων και η εκκαθάριση γίνεται αμέσως στην ΔΟΥ.Εαν βγη φόρος θα πρέπει να πληρωθεί απο 20-06-14 έως 30-08-14 .Δικαιολογητικό χρειάζεται μόνο η βεβαίωση συντάξεων.Δεν λαμβάνεται υπόψιν η έλλειψη αποδείξεων.

Κυρία Οικονόμου, αναφέρεστε σε αναδρομικές συντάξεις. Να υποθέσω ότι το ίδιο ισχύει και για αναδρομικές αποδοχές (μισθούς);

για τα αναδρομικά της συζύγου συμπληρώνω στη συμπληρωματική όλα όσα
είχε και η αρχική ή μόνο τα νέα ποσά που προκύπτουν απο τις βεβαιωσεις συντάξεων?
η αρχική ήταν χρεωστική και έχει εξοφληθεί.

Καλημέρα,

Καταχωρείτε μόνο τα επιπλέον ποσά (τα συμπληρωματικά). Θα γίνει επανεκκαθάριση και το επιπλέον χρεωστικό θα σας καταλογιστεί. Βεβαίως, θα ληφθεί υπόψη το καταβληθέν ποσό.

Καλημέρα,
Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας
Σε ερώτηση μου στη ΔΟΥ για το αν χρειάζεται να 
προσκομίσω και τις αρχικές μου απάντησαν οχι
απλά να βάλω τα ποσά αθροιστικά αρχικης και συμπληρωματικής
και αυτό με μπερδεψε  στους κωδικους που συμπληρώνω τώρα 
πάντως δεν έχω κάτι στις αρχικές

George D 18/07/2014 11:03:17

Σας μπέρδεψε αυτό, καθώς οι ίδιοι είναι μπερδεμένοι για ότι και για όσα σας είπαν. Δεν είναι έτσι. Κάντε όμως αυτό που σας είπαν αφού δεν έχετε επιλογή επί του πρακτέου. Διότι και την αρχική ελέγχουν και τα ποσά που τοποθετούνται είναι τα επιπλέον και μόνο. Συμπτωματικά βέβαια λέτε ότι δεν έχετε κάτι στις αρχικές.

Συμφωνώ με τα αναδρομικά εκτος αρχικής μετά γίνεται συμψηφισμός απο την ΔΟΥ των δυο δηλώσεων.Επίσης θα υπάρχει έλλειμα αποδείξεων για αναδρομικά των οικονομικών ετών 2010 και πριν.

Στη συμπληρωματική συμπληρώνουμε το άθροισμα του αρχικού και του αναδρομικού ποσού ή μόνον το αναδρομικό?
Ευχαριστώ

Κύριε Μπεληγιάννη, δεν είμαι λογιστής, αλλά είμαι 99,9% βέβαιος ότι πρέπει να συμπληρώσετε το άθροισμα του αρχικού και του αναδρομικού ποσού. Βασικά, στις συμπληρωματικές δηλώσεις συπληρώνουμε μόνο τα πεδία που αλλάζουν σε σχέση με την αρχική. Τα άλλα πεδία τα αφήνουμε κενά.

Τώρα παρατηρώ ότι σε προηγούμενες απαντήσεις αναφέρεται ότι συμπληρώνονται μόνο τα επιπλέον ποσά. Πάντως, στο παρελθόν, όποτε έχω κάνει συμπληρωματική δήλωση, και έχω κάνει αρκετές φορές, είχα σαφείς οδηγίες από την ΔΟΥ να συμπληρώσω τα συνολικά ποσά (αρχικά και αναδρομικά).

Και εγώ έτσι διαβάζω, ότι συμπληρώνουμε μόνον το αναδρομικό ποσό, πλην όμως στην Δ.Ο.Υ. μού ζήτησαν να τα διορθώσω και να γράψω το άθροισμα

Τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν η καταχώρηση της συμπληρωματικής δήλωσης στο σύστημα για να γίνει η επανεκκαθάριση έγινε μπροστά μου. Αυτό που είδα είναι ότι ο υπάλληλος φέρνει την παλιά δήλωση, με βάση το ΑΦΜ και το έτος, και τροποποιεί τα πεδία που έχουν συμπληρωθεί στην χειρόγραφη δήλωση. Προφανώς, είναι πιο εύκολο για εκείνον να συμπληρώσει το ποσό που αναφέρεται στη δήλωση, παρά να κάνει πρώτα την άθροιση αυτού του ποσού με το αρχικό και να συμπληρώσει το αποτέλεσμα. Πιθανώς γι' αυτό θέλουν στις ΔΟΥ το τελικό ποσό, ανεξάρτητα από τι μπορεί να γράφεται σε εγκυκλίους.

Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι αρκετές φορές υποβάλλονται συμπληρωματικές δηλώσεις επειδή οι φορολογητέες αποδοχές είναι μικρότερες από τις αρχικές που δηλώθηκαν, είτε λόγω πλάνης, είτε, πολύ συχνά, μετά από δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει κάποιο επίδομα ως αφορολόγητο. Αν συμπληρώναμε μόνο τη διαφορά, τι θα έπρεπε να μπει στην συμπληρωματική δήλωση; Αρνητικό ποσό;

Προσθέστε τη δική σας απάντηση