Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Παρακράτηση φόρου σε συνδυασμό με προκαταβολή επομένου έτους

Θα ήθελα να ρωτησω για την παρακρατηση φορου σε συνδυασμό με την προκαταβολη επομενου ετους.Ο συζυγος μου ειναι ελευθερος επαγγελματιας και προκειμενου να μην βρισκομαστε προ εκπληξεως με την εφορια,μαζεύουμε το ποσο που ειναι να πληρωσουμε ως εξης.

Ας παρουμε για παραδειγμα το ετος 2011.Καθε μηνα, απο Γεναρη 2011 εως -Δεκεμβρη 2011 υπολογιζουμε εσοδα μειον εξοδα και υπολογιζω εφορια στο υπολειπομενο ποσο περιπου 26%. Ετσι ακομα και οταν υπηρξε η προκαταβολη του επομενου έτους,κανοντας την φορολογικη δήλωση τον μηνα Ιούλιο,δεν υπηρξε καποιο προβλημα διοτι μαζεύαμε τα χρήματα ήδη για καθε μήνα ξεχωριστα και στην ωρα του. Οπότε τον Ιούλιο του 2012 ειχαμε μαζεψει ήδη το ποσο του πρώτου εξαμήνου του 2012. Σε γενικες γραμμες, λοιπον, με την υποβολη της φορολογικης δήλωσης κάθε Ιούλιο στην ουσια γινεται το ξεκαθαρισμα.

Τωρα που απο Γεναρη ισχυει η παρακρατηση,υποθετω πως δεν χρειαζεται να υπολογιζουμε σε μηνιαια βαση το ποσο της εφοριας,γιατι ηδη παρακρατειται και με το παραπανω, αφου γινεται παρακρατηση 20% επι του καθαρου εισοδηματος.Σωστα?Η' χρειάζεται να βαζουμε κι εμεις καποιο ποσο στην ακρη ?Λογικά σκεπτόμενοι εμείς έχουμε στα χέρια μας το ποσό για την εφορια από Ιούλιο του 2013 ( και λέω από Ιούλιο διοτι το ποσό απο Γενάρη - Ιουνιο ειναι πανω-κατω το 55% που μας εχουν ηδη παρακρατησει) και αν δεν υπηρχε η παρακρατηση θα συνεχιζαμε τον Γεναρη του 2014 να υπολογιζουμε κανονικα το ποσο της εφοριας.Τωρα ομως που ισχυει η παρακρατηση, τι κανουμε?Χρειαζεται να συνεχισουμε να υπολογιζουμε σε μηνιαια βαση εφορια αφου μας παρακρατανε ηδη της καινουριας χρονιας?Τι ποσο να περιμενουμε στη φορολογικη δηλωση?

  • 1 Απάντηση

Στα πλαίσια του προνοητικού πνεύματος που σας διακρίνει και με την προϋπόθεση ότι πράγματι δεν έχετε «παράπλευρες» απώλειες ή παρεκκλίσεις στην ακολουθούμενη μεθοδολογία και εστιάζοντας – θα έλεγα με "παρωπίδες" – στο ερώτημά σας θα διευκρίνιζα τα εξής:

Αν η παρακράτηση που διαχρονικά διενεργείται ανέρχεται στο σύνηθες ποσοστό του 20%, τότε η διαφορά με τον κύριο ετήσιο συντελεστή του φόρου είναι 6% (26%-20%). Επομένως και πάλι θα πρέπει να προνοείτε για τη διαφορά αυτή. Όμως, επειδή τελικώς (πρόσφατο πολυνομοσχέδιο) η παρακράτηση θα διενεργείται για ποσά άνω των 300,00 αυτό σημαίνει για εσάς ότι το ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώνεται ανά μήνα – στη φάση αυτή – να προκύπτει ποσοτικά και όχι ποσοστιαία. Δηλαδή για παράδειγμα, αν το καθαρό φορολογητέο ποσό του Απριλίου ανέρχεται σε 3.000,00 τότε θα πρέπει να «βάλετε στη άκρη»: (3.000,00 x26%) – ύψος παρακρατηθέντος φόρου (..και όχι: 3.000,00 x 6% = 180,00).

Προκειμένου επομένως να έχετε κάποια «προβολή στο μέλλον» σχετικά με την εκκαθάρισή σας, ώστε να προνοήσετε από τώρα, ο τελικός σας φόρος θα προκύψει σαν το άθροισμα (i+ii):

i= (Καθαρό ετήσιο φορολογητέο ποσό x 26%) – παρακρατηθείς φόρος

ii= (Καθαρό ετήσιο φορολογητέο ποσό x 26% x 55%) – παρακρατηθείς φόρος – προκ/λή προηγούμενης χρήσης

Προσθέστε τη δική σας απάντηση