Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Χρονος Υποβολης Συγκεντρωτικης Προμηθευτων Οταν Εχω Μηδενικη ή Πιστωτικη ΦΠΑ

Αναφερεται για τα απλογραφικα βιβλια οτι η υποβολη της συγκεντρωτικης καταστασης προμηθευτων θα γινεται τρεις μερες πριν τη ληξη υποβολης της περιοδικης φπα και διευκρινιζεται οτι αφου η περιοδικη φπα ληγει στις 20 του επομενου μηνα του τριμηνου τοτε η συγκεντρωτικη προμηθευτων θα υποβαλλεται μεχρι της 17 του μηνα που επεται του τριμηνου.
Οταν ομως η περιοδικη φπα ειναι μηδενικη ή πιστωτικη ληγει στις 30 ή 31 του μηνα που επεται του τριμηνου.Σ'αυτην την περιπτωση οι καταστασεις προμηθευτων θα υποβαλλονται 27 ή 28 αντιστοιχα του επομενου μηνα του τριμηνου???Γιατι σ'αυτα που αναφερονται ειναι σαν να ληγουν ολες οι περιοδικες φπα στις 2Ο του μηνα και για τις αλλες δεν γινεται καν αναφορα.

  • 4 Απαντήσεις

Η προθεσμία υποβολής των καταστάσεων πελατών και προμηθευτών ακολουθεί την προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. και ως εκ τούτου μεταβάλλεται εφόσον υπάρχει μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α. σε τρεις μέρες πριν το τέλος του μήνα που ακολουθεί τη φορολογική περίοδο που αφορούν.

Οι αναλυτικές προθεσμίες υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων της ΑΥΟ ΠΟΛ. 1022/31-1-2014 έχουν καταχωρηθεί αναλυτικά στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Forin.gr και για λόγους πληρέστερης κατανόησης, έχουν προστεθεί και οι απαραίτητες διευκρινίσεις στο σχετικό άρθρο μας.

Εάν δεν υπάρχει καμία κίνηση από παραστατικά και υποβάλεις κάθε μήνα μηδενική δήλωση ΦΠΑ ή πιστωτική μεταφέροντας απλά το υπόλοιπο (καλό θα ήταν σε μία τέτοια περίπτωσή να δηλωθεί η επιχείρηση σε αδράνεια), τότε δεν υποβάλεις συγκεντρωτικές μηνιαίες(διευκρύνηση ΓΠΠΣ στις 12/2/2014).

Η ερώτηση της κ. Κόκκα δεν αναφερόταν στις επιχειρήσεις σε αδράνεια αλλά στις επιχειρήσεις σε λειτουργία για τις οποίες προκύπτει πιστωτικό (συνηθέστερη περίπτωση) ή μηδενικό υπόλοιπο Φ.Π.Α.

Στις επιχειρήσεις αυτές, η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων ακολουθώντας την προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. υποβάλλεται τρεις μέρες πριν το τέλος του μήνα που ακολουθεί τη φορολογική περίοδο που αφορούν.

Σχετικά με τη σημείωση σας, αναφέρω ότι πράγματι οι μηδενικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών, όπως έχει διευκρινιστεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., δεν υποβάλλονται. Προσθέτω, όμως, ότι η μηδενική δήλωση Φ.Π.Α. δε συνεπάγεται αυτόματα επιχείρηση σε αδράνεια καθώς ενδέχεται συμπτωματικά να προκύπτει μηδενικό υπόλοιπο Φ.Π.Α. και σε επιχείρηση σε λειτουργία.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!Με καλύψατε πλήρως!

Προσθέστε τη δική σας απάντηση