Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Υποχρέωση ή μη φορολογικής δήλωσης

Καλησπέρα σας.Είμαι φοιτητής,19 ετών,στο 2ο έτος σε ΤΕΙ της χώρας.Δηλώνομαι σαν προστατευόμενο μέλος στο ΤΕΒΕ και ενηλικιώθηκα στις 27 Ιουνίου του 2013.Έχω 0 ένσημα.Έχω εκδώσει ΑΦΜ.Χρειάζεται να κάνω μηδενική φορολογική δήλωση ή δε χρειάζεται καθόλου;

  • 4 Απαντήσεις

Καλησπέρα,

Το "προστατευόμενο μέλος" σαν φορολογική έννοια δεν έχει καμία σχέση με τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ κ.λ.π.). Στην περίπτωσή σας, έχετε τη δυνατότητα αφού είστε άνω των 18, σπουδάζετε και το εισοδημά σας είναι μικρότερο των 2.900 ευρώ, να συμπεριληφθείτε στη δήλωση του πατέρα σας ως προστατευόμενο μέλος και να μην υποβάλλετε προσωπική φορολογική δήλωση. Αν πάλι, θελήσετε να υποβάλλετε γίνεται και αυτό. Ενα από τα δύο όμως, όχι και προστατευόμενο μέλος στον πατέρα αλλά και υποβολή δικής σας δήλωσης.

Στην περίπτωση του προστατευόμενου μέλους στον πατέρα σας, θα πρέπει να προσέξετε αν υφίστανται στην περίπτωσή σας και τυχόν τεκμήρια (ακίνητο στο όνομά σας, αυτοκίνητο κ.λ.π.), που σημαίνει ότι θα πρέπει να το επανεξετάσετε, αφού ενδέχεται να μην έχετε το δικαίωμα αυτό (λόγω του ύψους των τεκμηρίων).

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Οι καταθέσεις υπολογίζονται ως τεκμήρια;

Οχι! Οι τόκοι όμως θεωρούνται απαλλασσόμενο εισόδημα, δηλαδή δεν φορολογούνται στη δήλωση (γιατί παρακρατείται ο φόρος στην πηγή τους - στην τράπεζα με 15%). Επομένως η παράμετρος αυτή, δεν σας επηρεάζει.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση