Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Άτυπη δωρεά χρημάτων.

Καλημέρα σας.Η πεθερά μου θέλει να δώσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό στη σύζυγό μου,αλλά η φορολόγηση είναι 10%.Μπορεί να αποπληρώσει το στεγαστικό δάνειο της κόρης της,στο οποίο είναι και εγγυήτρια και να αποφύγει τη φορολόγηση?Ευχαριστώ

  • 1 Απάντηση

Καλημέρα,

Κατά την άποψή μου ΟΧΙ. Τα οικονομικά δεδομένα κάθε φορολογούμενου εξετάζονται "ψυχρά" σαν αριθμοί. Στο στεγαστικό δάνειο, ως δανειολήπτρια εμφανίζεται η σύζυγος η οποία και θα κληθεί να αποδείξει που βρέθηκαν τα χρήματα για την αποπληρωμή (μερική ή δόσεις ή ολική), Αν αναφέρετε βεβαίως (με βάση έντυπη δήλωση δωρεάς χρημάτων από τη μητέρα της) ότι το ποσό αποτελεί δωρεά από εκείνη, θα καλύψετε μεν το τεκμήριο δαπανών αλλά εκείνη ήδη θα έχει φορολογηθεί με το ποσοστό που αναφέρετε. Αν δεν συμβεί αυτό και δεν δηλώσετε κάτι τέτοιο, τότε θα φορολογηθείτε εσείς για το τεκμήριο αυτό. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση (εξαρτάται από τα λοιπά δεδομένα της φορολογικής σας δήλωσης) να καλύπτεστε από τα πραγματικά σας οικογενειακά εισοδήματα και να μην σας επηρεάσει το τεκμήριο αποπληρωμής.

Αν με βάση τα παραπάνω, βρίσκεστε σε αδιέξοδο, εξετάστε την περίπτωση "ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών", όπου δείχνετε ότι αποπληρώνετε το δάνειο με το "σεβαστό" αυτό ποσό, το οποίο όμως συσσωρεύτηκε από σειρά προηγουμένων ετών. Αυτό όμως απαιτεί διερεύνηση, υπολογισμούς και εφαρμογή σχετικών διατάξεων της νομοθεσίας. Ωστόσο, ενδείκνυται για τη νόμιμη αποφυγή υπερφορολόγησης στις περιπτώσεις αυτές.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση