Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 80 %

Αν κάποιος έχει ποσοστό αναπηρίας 80 % ακριβώς από καρδιολογικό πρόβλημα θα συμπληρώσει στον ΠΙΝΑΚΑ 2 τον Κωδικό 913, ως βαριά κινητικά ανάπηρος ή όχι ;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.

  • 6 Απαντήσεις

Ακριβώς.

Δόθηκε διευκρίνηση για το "ακριβώς" στην περιοχή των μηνυμάτων.

Οχι, δεν μπορεί. Θα πρέπει είτε να υπάρχει βαριά κινητική αναπηρία, είτε απόλυτος αναπηρία.

Συμφωνώ κ. Μπαρδάκη. Αυτό ακριβώς διευκρίνησα στη στήλη των μηνυμάτων, όταν μου ζητήθηκαν διευκρινήσεις μέσω μηνύματος. Μεταφέρω την απάντησή μου εδώ:

"Απάντησα πάρα πολύ βιαστικά, στην τελευταία λέξη του ερωτήματός σου, δηλαδή το "ακριβώς" πήγαινε στο "όχι". Ζητώ συγνώμη για την ασάφειά μου και δικαίως παρερμηνεύεται.

Οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών, βεβαιώσεις ΚΕΠΑ αλλά και οι βεβαιώσεις αποδοχών από τους ασφαλιστικούς φορείς χαρακτηρίζουν αν πρόκειται για βαριά κινητική αναπηρία. Εδώ όμως έχουμε αναπηρία λόγω καρδιολογικών προβλημάτων, 80% ακριβώς πλην όμως όχι βαριά κινητική, ακόμη και και κατά την κοινή αντίληψη.

Επομένως, μόνο στον κωδικό 001 του πίνακα 3 και όχι στον 913. Τα εισοδήματά του είναι φορολογητέα, απαλλάσσεται όμως από την εισφορά αλληλεγγύης.

Ευχαριστώ για την κατανόηση"

Δυστυχώς, τα εισοδήματα του προσμετρούνται για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, με την προϋπόθεση φυσικά να ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.
Η χρήση του κωδ.913 γίνεται ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, δηλαδή για το αν θα υπολογίζεται εισφορά αλληλεγγύης ή όχι.
Ο κωδ.905 είναι για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος.
Η μόνη ελάφρυνση που δικαιούται είναι η αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 2.000 εφόσον τσεκάρει τον κωδ.001 του πίνακα 3.

Μόνο αυτόν τον κωδικό μπορεί να τσεκάρει.

Συμφωνούμε στον προτεινόμενο χειρισμό, και η διαφοροποίηση υπήρξε στο κατά πόσο το εισόδημα υπόκειται και σε εισφορά αλληλεγγύης. Πράγματι από τη στιγμή που επιλέγεται αποκλειστικά ο κωδ. 001 του πίνακα 3, αυτό από μόνο του απαντάει καταφατικά στον υπολογισμό και της εισφοράς (με βάση και το εισοδηματικό της όριο).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση