Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δήλωση Κατοικίας Ε1

Γεια σας και συγχαρητήρια για την σελίδα σας!

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.

Έχω στην κατοχή μου ένα διαμέρισμα στην Θεσσαλονίκη στο οποία έμενα 10 μήνες μέσα στο 2012. Τώρα σε αυτό το διαμέρισμα μένει ο αδερφός μου (δεν πληρώνει ενοίκιο) και εγώ για 2 μήνες μέσα στο 2012 νοικιάζω ένα άλλο με την αραβωνιαστικιά μου (το μισθωτήριο στο όνομα μου).

Πως με συμφέρει να τα δηλώσω στο Ε1;

Αυτό που σκέφτηκα είναι να δηλώσω 10 μήνες κύρια κατοικία το δικό μου και 2 μήνες κύρια κατοικία αυτό που νοικιάζω (σε πίνακα).

Έπειτα ο αδερφός μου να δηλώσει σαν κύρια κατοικία το πατρικό μας (στην Ξάνθη), ότι έμενε με τους γονείς μου δηλαδή.

Ουσιαστικά τους 2 μήνες θα είναι σαν κλειστό το ιδιόκτητο σπίτι μου.

Έχω κάποιο λάθος στην σκέψη μου;



Ευχαριστώ!

  • 3 Απαντήσεις

Θα συμφωνούσα μαζί σας με την προϋπόθεση ότι λάβατε υπόψη τα εξής:

- Το κενό για δύο μήνες σπίτι σας, θα πρέπει να αναφερθεί στην Ε2, κανονικά με τον αριθμό παροχής ΔΕΗ και να είστε σε θέση να αποδείξετε - σε ενδεχόμενο έλεγχο - ότι δεν ...υπήρξε κατανάλωση ρεύματος τους δύο αυτούς μήνες.

- Η φιλοξενεία από τους γονείς σας του αδερφού σας, στην Ξάνθη, ενδεχόμενα να δημιουργήσει ερωτηματικά στη δήλωσή του, αν δηλώνει απασχόληση στη Θεσσαλονίκη. Υπόψη ότι η αναγραφόμενη στη δήλωση διεύθυνση κατοικίας, έχει την έννοια των στοιχείων διαμονής και όχι αυτή της αλληλογραφίας.

Αν βέβαια πιστεύετε ότι εσείς ή ο αδερφός σας δε θα ενοχληθείτε από τη ΔΟΥ στο άμεσο μέλλον, πράγμα πολύ πιθανό, ακολουθείστε τη σκέψη σας. Συνήθως όμως τέτοιες ιστορίες ανακαλύπτονται στα πλαίσια ελέγχου που γίνεται για άλλους λόγους και με την ευκαιρία εντοπίζονται και αυτά (Π.χ. έλεγχος δήλωσης για επιστρεφόμενα ποσά φόρου κ.λ.π., παρακρατούμενους φόρους, μειώσεις τεκμηρίων κ.λ.π.).

Σας ευχαριστώ για την απάντηση!

- Η κατανάλωση ρεύματος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το ψυγείο, μια λάμπα ξεχασμένη, εμένα που πήγαινα μερικές φορές επειδή μάλωνα με την γυναίκα μου και ήθελα ησυχία (λέμε τώρα) κτλ.;

- Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πηγαινοέρχεται. Η απόσταση είναι 1.5 ώρα.

Τα ποσά είναι πάρα πολύ μικρά για να ασχοληθεί κάποιος να κάνει έλεγχο.

Αν όμως γίνει τι κυρώσεις υπάρχουν;

Ευχαριστώ!

Την απάντηση τη δώσατε μόνος σας και αν μου επιτρέπετε, διακρίνω την ικανότητα ανάπτυξης του βάσιμου των ισχυρισμών σας σε ενδεχόμενο έλεγχο (όντως με ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες για τα δεδομένα σας).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση