Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δωρεάν Παραχώρηση Ποσοστού

Καλησπέρα, κατοικία 175τμ η οποία ανήκει με ποσοστό 25% έκαστος στη μητέρα μου, εμένα και τις δύο αδελφές μου, γίνεται δωρέαν παραχώρηση στη μητέρα μου έχοντας εκείνη το 100%. Μέχρι πέρσι που η δήλωση της μητέρας μου γινόταν χειρόγραφα, εμείς το δηλώναμε στο Ε2 και η μητέρα μου στο Ε1 στο πίνακα 5 τσεκάροντας το κωδικό 203 και με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%. Κάνοντας φέτος τη δήλωση της ηλεκτρονικά δεν μου εμφανίζεται το κουτάκι του κωδικού 203 για αν το τσεκάρω. Πώς πρέπει να δηλωθεί; Το ακίνητο εμφανίζεται στη δηλωση της με ποσοστό συνιδιοκτησίας 25% όπως είναι στο Ε9, αλλά ενώ μπορώ να το αλλάξω και να γίνει 100% δεν με αφήνει να επιλέξω το κωδικό 203...Ευχαριστώ

  • 4 Απαντήσεις

Καλησπέρα. Εχω την υποψία, ότι επειδή το 25% της μητέρας σας, της ανήκει ιδιοκτησισκά, το σύστημα δε μπορεί να δεχθεί ότι της παραχωρείται δωρεάν. Προσπαθείστε λοιπόν, με την έννοια ότι πιστεύω να το δεχθεί, ανοίγοντας το κίτρινο παραθυράκι να καταχωρήσετε δύο ίδια ακίνητα. Στο ένα χωρίς να τσεκάρετε το 203, βάζοντας ποσοστό 25% και στο άλλο τσεκάροντας το 203 και ποσοστό 75%. Προσπαθήστε να τσεκάρετε και στις δύο περιπτώσεις το "κύρια" κατοικία.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Το δοκίμασα και μου βγαζει το εξής μήνυμα όταν πάω να κάνω μεταφορά στη δήλωση: ΠΡΟΣΟΧΗ έχετε επιλέξει κύριες κατοικίες για τον υπόχρεο που το σύνολο των μηνων ιδιοκατοίκησης ξεπερνα τους 12.

Κανονικά, όλα τα υπόλοιπα στοιχεία των "δύο" κατοικιών, όλα, θα πρέπει να είναι copy / paste, να μη διαφέρουν δηλαδή ούτε κατά ένα διάστημα, τελεία ή οτιδήποτε άλλο, πλην του τσεκαρίσματος και του ποσοστού. Ηδη, και να για να δηλώσουμε ακόμη και 50% στο σύζυγο και 50% στη σύζυγο, ακολουθούμε την ίδια τακτική, σε δύο σειρές. Προσπαθείστε το! Στην τελική, προσπαθείστε επίσης να αγνοήσετε το μήνυμα, επιμένοντας στη μεταφορά στη δήλωση. Το τεκμήριο που θα υπολογίσει θα πάει αναλογικά με τα ποσοστά, δεν υπάρχει εκεί πρόβλημα. Φυσικά, αν το επιτρέψει και το κάνετε αυτό, ελέγξτε και τι ακριβώς μεταφέρθηκε στη δήλωση. Το να σας προτείνω να το καταχωρήσετε σαν ...πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, το φορολογικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο αλλά η εικόνα αποπροσανατολίζει. Στο τελευταίο αυτό, υποθέτω θα καταλήξετε αν δεν επιτύχετε το πρώτο.

Αν δεν σας κούρασα, λιγότερο αποπροσανατολιστικό θα ήταν να το δηλώσετε όλο σαν παραχωρημένη( ...στο τέλος τέλος). Αλλο κάτι δεν έχω να προτείνω, αν και επιμένω στο πρώτο που σας είπα να προσπαθήσετε.

Καλησπέρα, τελικά δεν με άφηνε να κάνω μεταφορά στη δήλωση με τα δύο ποσοστά 25 και 75 (μου έβγαζε το ίδιο μήνυμα χωρίς να κάνει μεταφορά στη δήλωση), αναγκάστηκα να το καταχωρήσω όλο σαν παραχωρημένη κατοικία.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοηθειά σας!!

Προσθέστε τη δική σας απάντηση