Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

ΤΟΚΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Καλησπερα εαν μποροθσατε να με ενημερωσετε οι τοκους των καταθεσεων οταν προκειτε για κοινο λογαρισμο με συζυγο μπαινουν 50- 50 ?

Ευχαριστω παρα πολυ.

  • 2 Απαντήσεις

Καλημέρα,

Πρόκειται για περίπτωση κοινώς "ναι μεν αλλά...", με την έννοια ότι ισομερώς μεν, αλλά κατά την άποψή μου θα πρέπει το θέμα να διερευνηθεί φορολογικά (κατά πόσο επιβαρύνει φορολογικά με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης τον κάθε ένα από τους καταθέτες) αλλά και εξετάζοντας το "πόθεν έσχες" των καταθετών για το κεφάλαιο που τους αναλογεί. Και τούτο για να αποδειχθεί σε ενδεχόμενο έλεγχο το βάσιμο των ισχυρισμών που οδήγησε στην αναγραφή των τόκων σε ένα καταθέτη ή την ισομερή κατανομή. Σχετικά τα παρακάτω:


«Εγγ. Υ.Ο. Α.Π. Δ12Α1105231/22.7.2011

1....σε περίπτωση τραπεζικού λογαριασμού κατάθεσης μετρητών σε ονόματα καταθετών περισσότερα του ενός, το ποσό των τόκων μετά την αφαίρεση του φόρου, καταρχήν μερίζεται ισομερώς μεταξύ των καταθετών και του κοινού λογαριασμού. Ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. έχει την εξελεγκτική εξουσία να ερευνά τα πραγματικά περιστατικά και να προσδιορίζει με άλλη βάση το ποσό των τόκων που αναλογεί σε κάθε συνδικαιούχο του κοινού λογαριασμού.
2. ...σε περίπτωση κοινού λογαριασμού, το ποσό καταρχήν επιμερίζεται μεταξύ των συνδικαιούχων, ακόμη και των ανηλίκων, χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχει θέμα γονικής παροχής ή δωρεάς.
3. ...σε περίπτωση που από πρόσθετα στοιχεία που προσκομιστούν προκύπτει ότι το ποσό της κατάθεσης των συνδικαιούχων προέρχεται από εισοδήματα του ενός εξ’ αυτών, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει το εισόδημα μόνο ο ίδιος.
4...Μετά από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, προκύπτει ότι ο φορολογούμενος φέρει το βάρος της απόδειξης της προέλευσης των κατατιθεμένων κεφαλαίων στην τράπεζα και ο έλεγχος των πραγματικών περιστατικών ανάγεται στην εξελεγκτική εξουσία της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.»

ευχαριστω παρα πολυ

Προσθέστε τη δική σας απάντηση