Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

ΚΑΤΟΙΚΙΑ 147 Τ.Μ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΧΩ ΤΗΝ ΨΙΛΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ. ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ? ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΩ ΕΓΩ. ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΒΑΡΘΝΣΗ ΓΙ ΑΥΤΟ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ?

  • 4 Απαντήσεις

Η μητέρα μένει μαζί σας στο σπίτι αυτό; Αν ναι μπορείτε να δηλώσετε εσείς φιλοξενούμενη (καμία επίδραση στη φορολογία σας) και εκείνη θα τη δηλώσει σαν κύρια κατοικία της στον πίνακα 5 των τεκμηρίων. Αν όχι, τότε όντως θα δηλώσει τη δωρεάν παραχώρηση προς εσάς (χωρίς επίδραση στη φορολογία της, η οποία θα υπάρχει ή όχι μόνο από τα δεδομένα τα υπόλοιπα της δήλωσής της) και εσείς θα την αναφέρετε σαν κύρια κατοικία σας στον πίνακα 5 των τεκμηρίων. Εάν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει, θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Σας ευχαριστω για την απάντηση. Η μητέρα μου μένει σε δικό της σπίτι. Το σπίτι που αναφέρω μου το έχει μεταβιβάσει κατα ψιλή κυρίοτητα και έχει κρατήσει για τον εαυτό της την επικαρπία μεχρι το θάνατο της. Ομως μου το παραχωρεί δωρεαν σαν πρωτη κύρια κατοικια δική μου και της οικογένειας μου. Στον πίνακα 4 - Ε στον κωδικό 129 ,του εντυπου Ε1, αναφέρει την δωρεάν παραχωρηση κατοικίας ΕΚΤΟΣ (συμφωνα με το βιβλίο των οδηγιών ) ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΟΝΕΑ ΠΡΟΣ ΠΑΙΔΙ.

Πρέπει να το αναφέρει η μητέρα μου στο Ε-2 ? που με το φορολογικό μου μητρώο θα φάινεται οτι είμαι γιος της?

Υπάρχει καποιος κωδικός στο Ε1 που πρεπει να το αναφέρει?

Εγω που το δηλωνω? Στο Ε1 στον πινακα 5 σημειώνοντας τον Κωδικό 203 ? ( Μισθωμένη η Δωρεαν παραχώρηση?)

Καταρχήν συγνώμη για το "φύλο". Στο Ε2 θα το αναφέρει η μητέρα σας κανονικά σαν δωρεάν παραχώρηση στο γιο της και πουθενά στην Ε1. Εσεις ναι, στον πίνακα 5 με ότι στοιχεία απαιτεί και βέβαια κλικάροντας το 203.

ευχαριστώ πολύ είναι όλα σαφέστατα. Με βοήθησε πολύ η απάντηση σας.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση