Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Αγοραπωλησία αλιευτικού σκάφους

Θα ήθελα να μου απαντήσετε σας παρακαλώ , αν σε αγοραπωλησία καϊκιού μεταξύ δυο ψαράδων που έγινε το Δεκέμβριο του 2012 χρειάζεται τώρα στη φορολογική δήλωση υπύθυνη δήλωση για τη τιμή αγοροπωλησίας , (όπως γίνεται με τα αυτοκίνητα),και από το πωλητή και από τον αγοραστή. Και τι δηλώνεται αν η πραγματική τιμή πώλησης είναι διαφορετική (όπως συνήθως γίνεται) από εκείνη που δηλώθηκε τότε στη ΔΟΥ , γιατί τον αγοραστή συμφέρει η μικρότερη τιμή ,λόγω τεκμηρίου ενώ το πωλητή η μεγαλύτερη για ανάλωση κεφαλαίου.

Ευχαριστώ.

  • 3 Απαντήσεις

Αποψή μου είναι ότι ασφαλώς απαιτείται η αμοιβαία ανταλλαγή δηλώσεων του Ν.1599/86. Σχετικά δε με την τιμή, επειδή ακριβώς δημιουργούνται αντικρουόμενα φορολογικά συμφέροντα μεταξύ αγοραστή και πωλητή, παρατηρείται συνήθως παράνομη μεν, αλλά συμβαίνει, ...διαπραγμάτευση της τιμής. Επιβάλλεται όμως και θεωρείται ...αυτονόητο ότι θα πρέπει να αναγραφεί η πραγματική τιμή της συναλλαγής αυτής. Υποχρεωτικά δε στις υπεύθυνες δηλώσεις και ο ΑΦΜ.

μια ερωτηση πανω σε αυτο το θεμα,

αν ο αγοραστης δηλωσει μικροτερη τιμη απο αυτη που εχει δηλωσει ο πωλητης στην φορολογικη του δηλωση

τι γινεται? μποροει να το διασταυρωσει η εφορια αυτο ή περνα απαρατηρητο?

Ασφαλέστατα και διασταυρώνεται! Η "χαραμάδα" αυτών των περιπτώσεων έκλεισε πλέον. Ε Ν Ν Ο Ε Ι Τ Α Ι ότι το ποσό θα πρέπει να είναι το ίδιο, εννοείται ότι σε αυτό συμφώνησαν τα δύο μέρη. Αλλωστε ο ΑΦΜ πλέον που απαιτείται χρησιμοποιείται σαν κλειδί ελέγχου του ποσού, στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης (719 για τον αγοραστή και 781 για τον πωλητή). Φυσικά αυτό που δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν είναι το ποσό που συμφωνήσατε να αναφέρετε στις δηλώσεις σας. Αλλά σας ανέφερα τα αντικρουόμενα συμφέροντα με την έννοια ότι ο πωλητής έχει συμφέρον να επιδιώξει ποσό τουλάχιστον στο ύψος του πραγματικού και επομένως τη δουλειά της εφορίας υποτίθεται θα την κάνει ο πωλητής. ...Λίγο δύσκολο να περάσει κάτι απαρατήρητο σήμερα μέσα από τα έργα της πληροφορικής.

Αν συνέβει κάτι σαν αυτό που αναφέρετε, φροντίστε να επαναφέρετε το ποσό σε μιά κοινή βάση, στην περίπτωση που δεν υποβάλλατε δήλωση. Διαφορετικά, αν υποβάλλατε θα πρέπει ένας από τους δύο να προχωρήσει σε υποβολή τροποποιητικής προκειμένου να συμφωνήσει με τον άλλο.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση