Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Ποσοστο χρησης δωρεαν παραχωρουμενης κατοικιας

Οι γονεις μου παραχωρησαν δωρεαν ενα ιδιοκτητο διαμερισμα σε μενα και τη συζυγο μου.

Γνωριζω οτι χωρις καποια φορολογικη επιβαρυνση οι γονεις μπορουν να παραχωρησουν δωρεαν στο παιδι τους καποια ιδιοκτητη κατοικια τους, να τη χρησιμοποιησει ως κυρια κατοικια.

Επειδη ομως στο ιδιο σπιτι κατοικει και η συζυγος μου (οπως ειναι φυσιολογικο) τι πρεπει να δηλωσω στην κοινη μας φορολογικη δηλωση στους κωδικους 213-214 (στο ποσοστο χρησης πρεπει να δηλωθει 50%-50% ή μπορει και 100%-0%) και τι οι γονεις μου στη δικη τους φορολογικη δηλωση (Ε2) ουτως ωστε να υπαρχει συνεπεια?

Στους γονεις μου θα υπολογιστει τεκμαρτο εισοδημα απο τη δωρεαν παραχωρηση δεδομενου οτι την παραχωρουν στο παιδι τους και τη συζυγο του?? η κατοικια ειναι κατω τον 200τμ.

  • 1 Απάντηση

Οι γονείς σας θα αναφέρουν στην Ε2 τη δωρεάν παραχώρηση στο παιδί τους και φυσικά δεν θα πρέπει να υπολογίσουν τεκμαρτό μίσθωμα. Τα ποσοστά συνιδιοκτησίας αν υπάρχουν, μπαίνουν κανονικά και αν υπάρχουν συμπληρώνεται και η 2η σελίδα του Ε2. Στην Ε1 τη δική τους δεν θα γίνει καμία αναφορά.

Η δική σας Ε1, θα πρέπει να κάνει αναφορά σχετική στον πίνακα 5, το ποσοστό είναι αδιάφορο αφού πρόκειται για δωρεάν, είθισται να δίνουμε στο συζυγο το 100%. Φυσικά για εσάς θα υπολογιστεί αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης (τεκμήριο διαβίωσης).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση