Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Δωρεάν παραχώρηση σε αδερφό

Καλημέρα. Έχω στο όνομα μου ένα σπίτι το οποίο το έχω παραχωρήσει στον αδερφό μου και εγώ μένω σε άλλο ενοικιαζόμενο.

Απότι διάβασα, δηλώνω το ενοικιαζόμενο σαν κύρια κατοικία και αυτό που έχω δώσει στον αδερφό μου σαν δευτερεύουσα, σωστά?

Παιζει ρόλο ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ του ιδιόκτητου σπιτιού μου είναι στο όνομα του αδερφού μου?

Δηλώνω στο πεδίο 129 και στο Ε2 ότι μου δίνει και καλά 50€. Απότι διάβασα πάλι εδώ μέσα το ποσό αυτό βγαινει με συντελεστές παλιότητας κ.α.? Είναι λάθος δηλαδή?

Δεν μπορώ να επικαλεστώ ότι του το δίνω χωρίς ενοίκιο αλλά όλα τα έξοδα είναι δικά του? (και αυτό γίνεται πραγματικά)

Ευχαριστώ

  • 6 Απαντήσεις

Αυτό που παραχωρήσατε στον αδερφό σας εντάσσεται στην περίπτωση «εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση» και το ποσό αναγράφεται στον κωδ.129. Δεν αναφέρεται το ακίνητο αυτό σαν δευτερεύουσα κατοικία και δεν αναγράφεται στον πίνακα 5 της δήλωσής σας.

1. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ (στο όνομα του αδερφού σας) ΔΕΝ παίζει ρόλο. Τον αριθμό παροχής θα τον αναφέρει εκείνος στον πίνακα 5, όπου και θα δηλώσει σαν κύρια κατοικία του τη δωρεάν παραχωρημένη, αλλά και εσείς στη δήλωση Ε2 που θα αναφέρετε την περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης.

2. Στην Ε2, το ετήσιο μίσθωμα (α) από δωρεάν παραχώρηση θα το προσδιορίσετε πρακτικά, ως εξής:

ΤΖ (από την απόδειξη της ΔΕΗ) x τ.μ. κατοικίας x 3,5% = (α). Αν το ποσό αυτό το διαιρέσετε με το 12, θα δείτε κατά πόσο τα υποτιθέμενα 50,00 ανά μήνα κατ΄εκτίμηση προσεγγίζουν το αποτέλεσμα. Αλλά και αν προέκυπτε αποτέλεσμα που θα αντιστοιχούσε σε λιγότερα από 50,00 μηνιαίως, ουσιαστικά – κατά το νόμο -θα έπρεπε αυτό να θεωρήσετε σωστό και όχι τα 50,00. Αρα σε κάθε περίπτωση, η ελεύθερη εκτίμηση του τεκμαρτού μισθώματος δεν θα πρέπει να ακολουθείται, σαν προτεινόμενη από ορισμένους ...ημιμαθείς.

3. Τέλος, η επίκληση ενδεχομένως ότι το παραχωρείτε δωρεάν στην πραγματικότητα, δεν έχει κανένα δυστυχώς αποτέλεσμα.

Καταρχάς σας ευχαριστώ για την άμεση και εμπεριστατωμένη απάντηση σας. Απότι διάβασα κάπου παίζει ρόλο και ο συντελεστής παλαιότητας γιατί αλλιώς εγώ θα πρέπει να ζητήσω νοίκι 1850*91*0,035=5892/12=491€ περίπου.

Κάτι που δεν ισχύει γιατι στην περιοχή τα νοίκια για τέτοιο σπίτι με βάση την προσφορά και την ζήτηση πάνε στα 400€ MAX.

Πάντως απότι καταλαβαίνω δεν μπορώ να πω ότι του το αφήνω δωρεάν, σωστά?

Καταρχήν, σε καμιά περίπτωση δεν δέχονται το "δωρεάν" σε κάθε περίπτωση παραχώρησης, με εξαίρεση όταν αυτή γίνεται από γονείς προς παιδιά ή το αντίστροφο και η κατοικία δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ. Αρα δεν είστε στην εξαίρεση.

Τον υπολογισμό τον κάνατε σωστά, αυτό που προέκυψε είναι τα 5.892,00 σαν εισόδημα από ακίνητα που θα προστεθεί στα λοιπά για να φορολογηθεί.

Σχόλια:

Ατυχώς εμπλέκετε την προσφορά / ζήτηση με το αποτέλεσμα που προέκυψε. Πρόκειται για μία μεθοδολογία του νόμου, προκειμένου να προκύψει φορολογητέο εισόδημα. Εχετε υπόψη σας ότι η ΤΖ σπανιότατα έως καθόλου, εκφράζει ή συμπίπτει με την εμπορική αξία του ακινήτου. Θάπρεπε αλλά ακόμη δε μπορούμε να μιλάμε για αυτό. Επομένως λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων φορολογικού κράτους και πολίτη, εννοείται ότι στην περίπτωση που με τη μεθοδολογία προκύπτει ένα αποτέλεσμα μικρότερο από αυτό που εμπορικά παρατηρείται, είμαστε ευχαριστημένοι. Διαφορετικά, αν προκύπτει παραπάνω όπως στην περίπτωσή σας, απλά είμαστε άτυχοι. Και τούτο, διότι o υπολογισμός ζητάει απλώς την τιμή ζώνης και όχι μία σειρά ακόμη παραμέτρων που θα αυξομείωναν το αποτέλεσμα. Η ΔΕΗ παίρνει σαν ΤΖ αυτήν των πινάκων του υπουργείου.

Ολες τις υπόλοιπες παραμέτρους (συντελεστές παλαιότητας, εμπορικότητας, ορόφου, πρόσοψης, κατασκευής κ.λ.π.) το Υπ.Οικ. τις λαμβάνει υπόψη για απευθείας προσδιορισμό φόρων ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κ.λ.π. Ακόμη και ο προσδιορισμός των τεκμηρίων κατοικίας στη δήλωση Ε1 δεν τους λαμβάνει επίσης υπόψη. Και κάτι άλλο:

Η ΔΟΥ καταλαβαίνει ότι το παραχωρείτε δωρεάν αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να σας φορολογήσει για ένα υποτιθέμενο -πλασματικό-θεωρητικό ελάχιστο μίσθωμα που θα απολαμβάνατε αν δεν υπήρχε το δωρεάν.

...Κουραστικά όλα αυτά, αλλά έτσι είναι!

Όχι έτσι είναι έχετε δίκιο. Απλώς είναι λίγο άδικο, αλλά σε αυτή τη χώρα...

Λοιπόν με συντελεστή παλαιότητας 0,6 που λέει στη ΔΕΗ πάμε για 294 το μήνα. Το υπολογίζω φαντάζομαι.

Και σε βάζει μετά να ψάχνεις τρόπους και παραθυράκια να γλυτώσεις τα λεφτά που δεν πήρες.

Και ρωτάω: Αν το δηλώσω δωρεάν παραχώρηση στην μητέρα μου? Η οποία θα το δηλώσει σαν δευτερεύουσα κατοικία για 6 μήνες (το κύριο σπίτι της για τους άλλους 6) και αδερφός μου θα δηλώσει φιλοξενούμενος και στα 2?

Γίνεται? Και αν ναι πως θα δηλωθούν τα σπίτι στον πίνακα 5?

...Οταν το ίδιο το φορολογικό σύστημα επιβάλλει χειρισμούς, που αντικειμενικά κρίνονται άδικοι, δεν κινούνται στη σφαίρα της πραγματικότητας (σου ζητάει να εκφράσεις κάτι που δεν συμβαίνει), τότε κατά την άποψή μου θα πρέπει να αμυνθώ, εκμεταλλευόμενος τις όποιες εναλλακτικές λύσεις μου παρέχει επίσης το ίδιο το κατασκεύασμα της πολυνομίας από τους κουτοπόνηρους εμπνευστές του... Σε υποχρεώνουν λοιπόν να δηλώσεις ένα ψέμα. Απαντάς εσύ με ένα άλλο ψέμα για να γλυτώσεις. Δεν παίρνετε λεφτά από τον εξάδερφό σας, αλλά πρέπει να δηλώσετε ότι παίρνετε αυτά που προβλέπει το ...μαντείο!



Για να μην μπούμε σε μία αλυσίδα ερωταπαντήσεων για τον πιο ανώδυνο χειρισμό, δεδομένου ότι συνήθως κάποιος τη γλυτώνει αλλά ταυτόχρονα κάποιος άλλος την πληρώνει (εσείς και η μητέρα σας αντίστοιχα), δηλαδή επειδή η προτεινόμενη από εσάς διέξοδος είναι εφαρμόσιμη πλην όμως θα αυξήσει τα τεκμήρια της μητέρας σας, μόνο αν έχω τα πλήρη αριθμητικά της δεδομένα της, θα μπορούσα να εξετάσω και να σας δώσω μια τελευταία απάντηση. Συμβαίνει πολλές φορές να έχουμε αυξημένα τεκμήρια αλλά ο τελικός φόρος να είναι μηδενικός.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση