Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

δωρεάν παραχώρηση σε 3ο πρόσωπο

Γειά σας! Μενω σε ενοικιαζόμενο σπίτι και εχω ενα άλλο μικρό 50 τμ που το έχω παραχωρήσει στον ξαδελφό μου χωρις ενοικιο .Μπορείτε να μου πειτε σε ποιούς κωδικούς το δηλώνουμε εγώ και ο ξαδελφός μου ;

  • 1 Απάντηση

Η Δωρεάν παραχώρηση λαμβάνεται υπόψη σαν "ΔΩΡΕΑΝ" μόνο όταν συμβαίνει από γονείς σε παιδιά ή το αντίστροφο για κατοικία μέχρι 200 τ.μ. Σε κάθε άλλη περίπτωση για τον παραχωρούντα, προσδιορίζεται ΤΕΚΜΑΡΤΟ εισόδημα, με βάση Τιμή Ζώνης, άλλες παραμέτρους (όπως παλαιότητα) κ.λ.π. Αφού προσδιοριστεί η αντικειμενική αξία της κατοικίας, το 3,5% επί αυτής αποτελεί και το ετήσιο τεκμαρτό μίσθωμα που θα πρέπει να δηλωθεί, ανάλογα και με τους μήνες παραχώρησης.. Θα πρέπει:

Από εσάς: Να συνταχθεί το έντυπο Ε2, να μεταφερθεί το τεκμαρτό ποσό στην Ε1 στον πίνακα Ε,3,α κωδ:129 ή 130. Το ποσό αυτό θα λειτουργήσει προσθετικά στα φορολογητέα εισοδήματά σας.

Από τον εξάδερφό σας: Θα αναφερθεί μόνο στο Ε1, πίνακας 5,1,α προκειμένου να θεωρηθεί ότι κατοικεί εκεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα να αποτελέσει τεκμήριο κατοικίας. Στον υποπίνακα (α) να αναφερθεί η διεύθυνση και οι υπόλοιποι τρεις οδοί του οικοδομικού τετραγώνου, τσεκάρισμα στο 203, τσεκάρισμα αν είναι μονοκατοικία, όροφος, 211,212, στο 213 το 100%, στο 215 αν όλο το χρόνο η παραχώρηση η τιμή 12.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση