Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φοιτητής - Υποχρέωση υποβολής δήλωσης - Ενοίκιο κατοικίας

εχουμε εναν φοιτητη στον οποιο το ενοικιο κατοικιας το πληρωνει ο γονεας.

ο φοιτητης υποχρεουται να κανει μονος του φορολγικη δηλωση.

το ενοικιο και την κατοικια ποιος θα την δηλωσει ο γονεας η ο φοιτητης?

  • 2 Απαντήσεις

Εφόσον ο φοιτητής δε θεωρείται προστατευόμενο μέλος, βάσει των διατάξεων του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε. επειδή το φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά του υπερβαίνει το ποσό των 2.900 ευρώ, πρέπει να υποβάλει μόνος του δήλωση εισοδήματος.
Στην περίπτωση αυτή, ο πατέρας δε συμπληρώνει τους κωδ. 817-823 του Πίνακα 7 καθώς, όπως ρητά αναφέρεται και στις οδηγίες του Υπ. Οικονομικών (δείτε εδώ), στους κωδικούς αυτούς αναγράφεται το καθαρό ποσό ενοικίου που καταβλήθηκε, για την ενοικίαση κατοικίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών κάθε παιδιού που σπουδάζει σ’ αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού, εφόσον τα παιδιά αυτά αναγράφονται στον πίνακα 9 της δήλωσης, εφόσον δηλαδή είναι προστατευόμενα μέλη.
Ως εκ τούτου, ο φοιτητής στη δήλωση που υποβάλλει θα συμπληρώσει τους κωδικούς 811-816 για το ενοίκιο της κύριας κατοικίας του. Σημειώνεται ότι η κύρια κατοικία του φοιτητή θα πρέπει να καταγραφεί και στον πίνακα 5 προκειμένου να υπολογιστεί η αντίστοιχη ετήσια αντικειμενική δαπάνη.

Νικόλαος Ζαρούλας 28/06/2018 15:58:03

Σε περίπτωση που ο φοιτητής είναι προστατευόμενο μέλος αλλά είναι υπόχρεος φορολογικής δήλωσης λόγο εισοδήματος (280 ευρω) πως δηλώνεται η κατοικία του? Αν ο πατέρας δηλώσει το φοιτητή στον πίνακα 8, το ενοίκιο στον πίνακα 6.13 κωδ. 804, 817 και την κατοικία του φοιτητή ως δευτερεύουσα στον πίνακα 5, τι θα δηλωσει ο φοιτητής ως κατοικία?

Εάν ένα παιδί που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη(το ενοίκιο πληρώνεται και δηλώνεται από τον πατέρα), έχει στην κατοχή του μόνο ένα σπίτι κατά πλήρη κυριότητα ,πρέπει να κάνει δήλωση ; Και αν ποια θα δηλώσει κύρια κατοικία ; εκεί που σπουδάζει ή το σπίτι που έχει στην κατοχή του; Το ενοίκιο φαντάζομαι δεν θα το δηλώσει το παιδί εφόσων έχει δηλωθεί από τον πατέρα έτσι δεν είναι ;

Προσθέστε τη δική σας απάντηση