Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φορολόγηση προστατευόμενου μέλους (παιδί-φοιτητής)

Φοιτητής γεννημένος μετά το 1987 θεωρείται προστατευόμενο μέλος. Αν κάνει φορολογική δήλωση με σκοπό να δηλώσει κάποιο ποσό από τόκους κοινών καταθέσεων με τους γονείς του (π.χ. 2500 Ε), πως θα φορολογηθεί ;

α. Θα ληφθεί υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα των 3000 και για τον ίδιο + το ποσό των τόκων ;

β. Θα απαιτηθούν αποδείξεις 25% και σε ποιο ποσό ;

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 7 § 1 περ. γ’ του Κ.Φ.Ε., τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό, θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο, εφόσον:
- συνοικούν με αυτόν και
- το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 2.900 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.
Ως εκ τούτου, σημειώνουμε αρχικά ότι στην περίπτωση που καλύπτονται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο φοιτητής θεωρείται προστατευόμενο μέλος και δεν έχει υποχρέωση να υποβάλλει ξεχωριστή δήλωση εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 61 § 1 του Κ.Φ.Ε..
Εφόσον ο φοιτητής υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση, θα φορολογηθεί όπως κάθε φορολογούμενος για το υψηλότερο ποσό μεταξύ πραγματικού και συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος (κύρια κατοικία, ΙΧ κ.λπ., ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη).
Το ποσό των τόκων δηλώνεται στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 και ως εισόδημα φορολογηθέν με ειδικό τρόπο δεν φορολογείται εκ νέου.
Για το ζήτημα των αποδείξεων, δείτε σχετικά την άλλη ερώτηση που έχετε υποβάλει εδώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση