Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

τοκοι προθεσμιακων καταθεσεων

παρακαλω πολυ μηπως γνωριζετε πως χειριζομαι λογιστικα τους τοκους προθεσμιακων καταθεσεων που αφορουν σε δυο χρησεις? (π.χ. προθεσμιακη καταθεση με εναρξη 01/10/χ και ληξη 31/03/χ+1) λογικα χρησιμοποιω μεταβατικο λογαριασμο για το ποσο των τοκων λογω της αρχης της λογιστικης αυτοτελειας χρησεων ομως τι γινεται με το φορο των τοκων? τον λογιζω κανονικα στην χρηση που τον πληρωσα η κανω υπολογισμο του φορου στην χρηση που αναλογει κι ας μην εχω αντιστοιχη βεβαιωση απο την τραπεζα? ευχαριστω εκ των προτερων για την συνεργασια

  • 3 Απαντήσεις

Λογικά η τράπεζα θα πρέπει να σου δώσει βεβαίωση για κάθε χρήση χωριστά. Έχεις ζητήσει; Χωρίς βεβαίωση, δεν επιτρέπεται να δηλώσεις τον φόρο έτσι κι αλλιώς.

Οι τόκοι κάθε τίτλου έντοκης κατάθεσης (άρθρο 24 § 1 περ. γ’ Κ.Φ.Ε.) θεωρούνται εισόδημα από κινητές αξίες και ως χρόνος απόκτησης του εισοδήματος αυτού, σύμφωνα με το άρθρο 26 § 4 Κ.Φ.Ε., θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί. Επομένως, εάν στην περίπτωση σας η τράπεζα πιστώνει τους τόκους 31/3, αυτός είναι και ο χρόνος απόκτησης του εισοδήματος και παρακράτησης του φόρου.
Σημειώνεται ότι η φορολογία των τόκων είναι αυτοτελής και δεν τίθεται θέμα έκπτωσης τους από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης. Επιπλέον τονίζεται ότι με το άρθρο 4 § 1 και το 105 § 16 ρητά ορίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος, τα πρόστιμα και οι πρόσθετοι φόροι δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από το εισόδημα αυτό.

Ο συμψηφισμός του φόρου θα γίνει στην χρήση στην οποία παρακρατείται και καταβάλετε στο δημόσιο (πχ. 2013) . (δεν διαχωρίζεται με μεταβατικούς λογαριασμούς)

Οι τόκοι σαν εισόδημα πρέπει να διαχωριστούν όπως αναφέρετε στις χρήσεις που αφορούν .

Προσθέστε τη δική σας απάντηση