Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ -ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗ Δ.Ο.Υ.

Γειας σας
αντιμετωπίζω μεγάλη δυσκολία στο εξής θέμα:
Έιμαι ασκούμενη δικηγόρος και μου ζητήθηκε να προβώ σε δήλωση έναρξης επαγγέλματος στη δ.ο.υ., έτσι ώστε να κόβω αποδείξεις κάθε μήνα. Το ζήτημα μου είναι το εξής, ότι δεν ξέρω αν μπορώ να δηλώσω το γραφείο στο οποίο εργάζομαι ως έδρα, γιατί το σπίτι μου δε μπορώ σε καμία περίπτωση να το δηλώσω. Ισχύει ακόμη η δωρεάν παραχώρηση χώρου επαγγελματικής στέγης; θα πρέπει ο εργδότης μου να προβεί σε κάποια ενέργεια; και το κυριότερο θα φορολογηθώ για αυτό; είναι ήδη πολύ λίγα τα χρήματα που λαμβάνω αν πρέπει να πληρώνω και την δ.ο.υ. θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  • 3 Απαντήσεις

Για την έδρα δεν το γνωρίζω σίγουρα, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις (τυπικα) κάποιο σπίτι που έχεις στην κατοχή σου ή οι γονείς σου (δωρεαν παραχώρηση). Από την στιγμή που θα κάνεις έναρξη εργασιών θα πρεπει να βγαλεις μπλοκακι ΑΠΥ και ως εκ τουτου θα φορολογήσε σαν ελευθερος επαγγελματίας. Εκτος αυτου θα έχεις να πληρωνεις και τον ΟΑΕΕ . Οπότε βλέπεις άν σε συμφέρει οικονομικά να κάνεις ένα τετοιο άνοιγμα. Αν πέρνεις δικούς σου πελάτες εκτός του γραφειου που εργαζεσαι , ή εχεις σκοπο να ανοιξεις το δικο σου γραφειο κτλ τοτε θα ελεγα οτι σε συμφερει. Τωρα αν υπαρξει καποια συμφωνια μεταξυ σας με τον εργοδοτη για την ασφάλιση τοτε καλως. Ελπιζω να βοηθησα

Σαν ασκούμενη δικηγόρος δηλαδή όχι δικηγόρος, δεν έχεις υποχρέωση να κάνεις έναρξη διότι ακόμη δεν είσαι επιτηδευματίας ή επαγγελματίας δικηγόρος. Αν ο εργοδότης σου επιθυμεί να αποδεικνύει την αμοιβή σου μπορεί μηνιαία να σου κόβει εκείνος απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης η οποία θα έχει παρακράτηση φόρου 20% αν η μηνιαίες αποδοχές σου είναι άνω των 300,00 € και μάλλον και χαρτόσημο, η απόδειξη αυτή αυτή θα αποτελεί έξοδο για τα βιβλία του εργοδότη σου και στο τέλος του χρόνου θα σου χορηγήσει βεβαίωση για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες σου και την παρακράτηση του φόρου σου, με την οποία θα κάνεις τη δήλωσή σου.

Οι ασκούμενοι δικηγόροι δε θεωρούνται επιτηδευματίες κατά τις διατάξεις του ΚΦΑΣ για τις αμοιβές που λαμβάνουν από τους δικηγόρους κατά τη διάρκεια της άσκησής τους καθώς η άσκηση τους αφορά ευκαιριακή εκπαιδευτική δραστηριότητα. Δείτε σχετικά το θέμα 50 του άρθρου 1 του βιβλίου μας "Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών - Ανάλυση - Ερμηνεία".
Σημειώνουμε γενικά, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση (ιδιοχρησιμοποίηση, φιλοξενία, εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση) ο επιτηδευματίας που κάνει έναρξη εργασιών μπορεί να δηλώσει το σπίτι του ως έδρα της επιχείρησής του. Ως δικαιολογητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1102/2005, τίτλος ιδιοκτησίας ή συμφωνητικό μίσθωσης ή υπομίσθωσης νομίμως θεωρημένο από τη Δ.Ο.Υ. ή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/86 περί δωρεάν παραχώρησης χώρου.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση