Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Τήρηση βιβλίων εκτός έδρας

Ατομική επιχείρηση στην Γλυφάδα, τηρεί χειρόγραφο Βιβλίο Εσόδων Εξόδων στην έδρα της (αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας).
Ο επιτηδευματίας επιθυμεί η τήρηση των βιβλίων να γίνεται στο γραφείο του Λογιστή, ο οποίος βρίσκεται στην Ηλιούπολη (αρμόδια ΔΟΥ Ηλιούπολης).
Ποιες είναι οι ενέργειες που απαιτούνται για την αλλαγή αυτή? Απαιτείται έγκριση του προϊσταμένου ΔΟΥ Γλυφάδας ή αρκεί μία απλή γνωστοποίηση στο TAXIS? Εάν η γνωστοποίηση αρκεί, ποιον κωδικό από το Εντυπο Υποβολής Γνωστοποιήσεων Επιτηδευματιών πρέπει να χρησιμοποιήσω? Τον 125 ή τον 126?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 9 § 2 του ΚΦΑΣ, με γνωστοποίηση στην αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία της έδρας του υπόχρεου απεικόνισης συ­ναλλαγών μπορεί τα βιβλία να τηρούνται, τα δε στοι­χεία, καθώς και τα λοιπά δικαιολογητικά εγγραφών, να φυλάσσονται σε άλλο τόπο, με την προϋπόθεση ότι επιδεικνύονται στην προθεσμία που ορίζεται από την αρμόδια φορολογική αρχή.
Σχετικά με τον κωδικό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, σημειώνω ότι οι κωδικοί στους οποίους αναφέρεστε αφορούν τις γνωστοποιήσεις του προηγούμενου καθεστώτος (ΚΒΣ) και δεν έχουν μεταβληθεί μετά την έναρξη ισχύος του ΚΦΑΣ. Ο κωδικός 125 αφορά στην τήρηση βιβλίων & στοιχείων εκτός έδρας αλλά σε τόπο χωρικής αρμοδιότητας ίδιας ΔΟΥ ενώ ο κωδικός 126 στην τήρηση βιβλίων & στοιχείων εκτός έδρας σε τόπο χωρ. αρμοδιότητας άλλης ΔΟΥ της ίδιας πόλης πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης. Δεδομένου ότι κανένας από τους δύο κωδικούς δεν είναι απόλυτα σωστό να χρησιμοποιηθεί, προτείνουμε τη χρησιμοποίηση του κωδικού 126 καθώς αφορά την τήρηση βιβλίων και στοιχείων σε τόπο χωρικής αρμοδιότητας άλλης ΔΟΥ.
Στο μέλλον αναμένεται να ενημερωθεί η σχετική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση