Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Γνωστοποίηση σε ΔΟΥ

Για την ενσωμάτωση των δεδομένων των βιβλίων υποκαταστήματος ή υποκαταστημάτων στο βιβλίο της έδρας, χρειάζεται γνωστοποίηση στη ΔΟΥ?

  • 1 Απάντηση

Δεν υφίσταται υποχρέωση γνωστοποίησης από τις διατάξεις του ΚΦΑΣ για την ενσωμάτωση των δεδομένων των βιβλίων των υποκαταστημάτων σε αυτό της έδρας.
Οι διατάξεις από τις οποίες προκύπτει το παραπάνω είναι οι ακόλουθες:
Για τα διπλογραφικά βιβλία, σύμφωνα με το άρθρο 4 § 15 του ΚΦΑΣ, οι συναλλαγές του υποκαταστήματος με εξηρτημένη λογιστική, αντί να καταχωρούνται σε ιδιαίτερα βιβλία ή καταστάσεις, καταχωρούνται στα βιβλία της έδρας και ειδικά οι αγορές, οι πωλήσεις και το ταμείο κάθε υποκαταστήματος παρακολουθούνται χωριστά από τα αντίστοιχα δεδομένα της έδρας ή άλλου υπο­καταστήματος και δίνεται άμεσα στον έλεγχο το υπό­λοιπο ταμείου κάθε υποκαταστήματος για το οποίο δεν τηρούνται βιβλία μέχρι την ημέρα που σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α' της παραγράφου 12 του ίδιου άρθρου (4) έπρεπε να έχει γίνει η ενημέρωση των ημερολογίων.
Για τα απλογραφικά βιβλία, σύμφωνα με το άρθρο 4 § 22 του ΚΦΑΣ, στο υποκατάστημα, πλην των πρόσκαιρων εγκα­ταστάσεων, τηρείται βιβλίο εσόδων - εξόδων για τις συναλλαγές κάθε υποκαταστήματος με δυνατότητα μη τήρησής του, εφόσον οι αγορές και οι πωλήσεις κάθε υποκαταστήματος παρακολουθούνται χωριστά στο βι­βλίο εσόδων - εξόδων της έδρας, από τα αντίστοιχα δεδομένα της έδρας ή άλλου υποκαταστήματος. Όταν στο υποκατάστημα τηρείται ιδιαίτερο βιβλίο εσόδων - εξόδων τα δεδομένα του καταχωρούνται δι­ακεκριμένα συγκεντρωτικά στο αντίστοιχο βιβλίο της έδρας μέχρι την προθεσμία ενημέρωσής του.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση