Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

κάτοικοι εξωτερικού πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας

Θα ήθελα να ρωτήσω αν για φέτος (οικ.2013) το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας πρέπει να το προσκομήσουν όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού η μόνον όσοι έχουν εισοδήματα στην Ελλάδα. Αν πρέπει δηλ. να το προσκομήσουν και αυτοί που έχουν μόνο τεκμήρια Π.χ. μόνο ένα σπίτι ή ενα αυτοκίνητο. Ευχαριστώ.

  • 6 Απαντήσεις

Το ίδιο ερώτημα έθεσα σε 2 λογιστές, στη ΔΟΥ που υπάγομαι, στη ΔΟΥ κατοικων εξωτερικού, στο Υπουργείο οικονομικών Δ12 και στη Δ/νση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Οι ΔΟΥ και οι Διεθύνσεις δεν μου απάντησαν ούτε σε mails ούτε σε fax οπως μου είχαν πει να στειλω (από 11/2012). Οι λογιστές μου είπαν οτι όταν το εισόδημα είναι τεκμαρτό (κενή κατοικία) δε χρειάζεται η φορολογική κατοικία. Για το αυτοκίνητο δε ρώτησα αλλά νομίζω ότι είναι τεκμήριο οπότε χρειάζεται η φορολογικη κατοικια κατ αυτούς.

10

10. Τεκμήρια δαπανών διαβίωσης – απόκτησης περιουσιακών στοιχείων κατοίκων εξωτερικών

Από 1.1.2011 και μετά, σύμφωνα με την περ. η’ του άρθρου 18 του Κ.Φ.Ε., όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 21 § 3 του ν. 3943/2011, τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης (άρθρο 16 Κ.Φ.Ε.) και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (άρθρο 17 Κ.Φ.Ε.) δεν εφαρμόζονται "προκειμένου για φυσικό πρόσωπο που έχει τη φορολογική του κα­τοικία (κατοικία ή συνήθη διαμονή) στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα."

Επομένως, οι κάτοικοι της αλλοδαπής που δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα δε θα φορολογηθούν – από τη δήλωση εισοδήματος που θα υποβάλλουν για το 2011 – για το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει για τα περιουσιακά στοιχεία που τυχόν έχουν στη διάθεση τους. Έτσι, για παράδειγμα, για κάτοικο εξωτερικού που έχει στην κατοχή του δευτερεύουσα κατοικία στην Ελλάδα (την οποία ιδιοχρησιμοποιεί) και ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο και δεν έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εισοδήματα στην Ελλάδα, δε θα υπολογιστεί τεκμαρτό εισόδημα βάσει των διατάξεων του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. Αντιθέτως, αν έχει εισόδημα από οποιαδήποτε αιτία στην Ελλάδα (π.χ. ενοίκια), θα υπολογιστεί κανονικά το τεκμαρτό του εισόδημα βάσει των διατάξεων του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. και θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις βάσει του υψηλότερου εισοδήματος μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού.

Άρθρο 43

Ρυθμίσεις για τα δικαιολογητικά που υποβάλλουν οι

κάτοικοι αλλοδαπής

1. Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 83 του ν. 3842/2010

(Α΄ 58) οι λέξεις «κατόχων Α.Φ.Μ. » αντικαθίστανται με

τις λέξεις «, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας».

2. Η παράγραφος 7 του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/

1994, Α΄ 151), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του

άρθρου 12 του ν. 3943/2011 (Α΄ 66), αντικαθίσταται από

τότε που ίσχυσε η ως άνω τροποποιούμενη διάταξη, ως

εξής:

«Το φυσικό πρόσωπο που δηλώνει κάτοικος εξωτερι-

κού και αποκτά πραγματικό εισόδημα που προκύπτει

στην Ελλάδα, υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δή-

λωση φορολογίας του εισοδήματός του, βεβαίωση από

την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους στο οποίο

δηλώνει κάτοικος από την οποία να προκύπτει ότι είναι

φορολογικός κάτοικος αυτού του άλλου κράτους ή αντί-

γραφο της εκκαθάρισης της φορολογίας εισοδήματος ή,

ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της δήλωσης που υπέ-

βαλε στο άλλο κράτος. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από

τη φορολογική αρχή ή από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή

δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή. Ειδικά το φυσικό

πρόσωπο που απασχολείται ως αλλοδαπό προσωπικό σε

επιχείρηση που υπάγεται στις διατάξεις του α.ν. 89/1967

(Α' 132) υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωση φο-

ρολογίας του εισοδήματος που προκύπτει στην ημεδα-

πή: α) αντίγραφο του αλλοδαπού διαβατηρίου, β) τη δη-

μοσιευθείσα στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσε-

ως απόφαση υπαγωγής της επιχείρησης του α.ν. 89/1967

και γ) βεβαίωση της επιχείρησης από την οποία να προ-

κύπτει ότι το εν λόγω φυσικό πρόσωπο απασχολείται σε

επιχείρηση του α.ν. 89/1967 και ο χρόνος έναρξης αυτής

της απασχόλησης.»

3. Η παράγραφος 8α του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε. όπως

τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 12 του

ν. 3943/2011 (Α΄ 66), αντικαθίσταται από τότε που ίσχυ-

σε η ως άνω τροποποιούμενη διάταξη, ως εξής:

«Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται

κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των δια-

τάξεων της προηγούμενης παραγράφου.»

4. Η παράγραφος 8β του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε., όπως

τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 12 του ν. 3943/

2011 (Α΄ 66), αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε η ως

άνω τροποποιούμενη διάταξη, ως εξής:

«Όσοι έχουν δηλώσει τόπο κατοικίας ή συνήθους δια-

μονής στην αλλοδαπή και υπόκεινται, κατά τηνέναρξη ι-

σχύος του νόμου αυτού, σε φόρο μόνο για το εισόδημά

τους που προκύπτει στην Ελλάδα, υποχρεούνται να προ-

σκομίσουν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην

παράγραφο 7 του άρθρου αυτού, μέσα σε προθεσμία που

ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Αν δεν

προσκομισθούν ή δεν προσκομισθούν εμπρόθεσμα τα δι-

καιολογητικά αυτά, οι υπόχρεοι θεωρούνται ότι έχουν

την κατοικία τους στην Ελλάδα και υπόκεινται σε φόρο

για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Με την απόφαση του

Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος κλήσης

των φορολογουμένων, η διαδικασία υποβολής των δικαι-

ολογητικών και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Καλησπέρα, έχω το εξής πρόβλημα και έχω πάρει 3 διαφορετικές απαντήσεις από 3 διαφορετικές ΔΟΥ.

Εχω άτομο, μόνιμο κάτοικο εξωτερικού που είχε υποβάλει φορολογική δήλωση το 2005 (αν θυμάμαι καλα) και τότε η ΔΟΥ εξωτερικού Φθιώτιδος είπε ότι δε χρειάζεται να ξαναυποβάλει δήλωση. Δεν έχει εισοδήματα στην Ελλάδα, είναι μόνιμος΄κάτοικος εξωτερικού και το μόνο που έχει στην Ελλάδα είναι την ψιλή κυριότητα ενός ακινήτου.

Φέτος τι γίνεται? Από την 1η ΔΟΥ που ρώτησα (Γλυφάδος) μου είπαν ότι πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικό ότι φορολογείται στο εξωτερικό και διαμένει μόνιμα εκει (χωρίς καμία περαιτέρω διευκρίνιση πχ από ποιό φορέα πρέπει να είναι, από που πρέπει να είναι μεταφρασμένο κλπ)

Από τη 2η ΔΟΥ είπαν ότι χρειάζεται μόνο πληρεξούσιο προκειμένου να υποβάλει κάποιος τη φορολογική δήλωση εκ νέου (τίποτα για πιστοποιητικό).

Από την 3η μου είπαν ότι χρειάζεται εξουσιοδοτηση για να πάρουμε κλειδάριθμο.

Ξέρει κανείς τι ισχύει τελικά? Μπορεί με μία εξουσιοδότηση να πάρω κλειδάριθμο και να υποβάλω μία κενή δήλωση εκ νέου μέσω ίντερνετ ή πρέπει να πάει σε συγκεκριμένη ΔΟΥ? Χρειάζεται πιστοποιητικό ή όχι?

Ο Ν.4110/2013 τροποποιησε το αρθρο 61 του ΚΦΕ ως εξης: Υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης είναι όσοι δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα ή υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 16 και 17 του Κ.Φ.Ε., ανεξάρτητα αν εμπίπτουν στην απαλλαγή της περίπτωσης η΄ του άρθρου 18 του Κ.Φ.Ε..

Επομενως οι κατοικοι εξωτερικου ακομη και αν εχουν τεκμαρτο εισοδημα (ασχετως απαλλαγης) θα πρεπει να υποβαλλουν δηλωση στην Ελλαδα



Με τον Νομο 4141/2013 τροποποιηθηκε η παραγραφος 7 του αρθρου 61 του ΚΦΕ η οποια αναφερει και τα δικαιολογητικα που θα πρεπει να προσκομισει ο κατοικος εξωτερικου προκειμενου να μην φορολογηθει για το παγκοσμιο εισοδημα του. Συγκεκριμενα η διαταξη αναφερι τα εξης:

7. Το φυσικό πρόσωπο που δηλώνει κάτοικος εξωτερικού και αποκτά πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωση φορολογίας του εισοδήματός του, βεβαίωση από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους στο οποίο δηλώνει κάτοικος από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικός κάτοικος αυτού του άλλου κράτους ή αντίγραφο της εκκαθάρισης της φορολογίας εισοδήματος ή, ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της δήλωσης που υπέβαλε στο άλλο κράτος. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τη φορολογική αρχή ή από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμένη αρχή. Ειδικά το φυσικό πρόσωπο που απασχολείται ως αλλοδαπό προσωπικό σε επιχείρηση που υπάγεται στις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (Α' 132) υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωση φορολογίας του εισοδήματος που προκύπτει στην ημεδαπή: α) αντίγραφο του αλλοδαπού διαβατηρίου, β) τη δημοσιευθείσα στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως απόφαση υπαγωγής της επιχείρησης του α.ν. 89/1967 και γ) βεβαίωση της επιχείρησης από την οποία να προκύπτει ότι το εν λόγω φυσικό πρόσωπο απασχολείται σε επιχείρηση του α.ν. 89/1967 και ο χρόνος έναρξης αυτής της απασχόλησης.

Απο την γραμματικη ερμηνεια της διαταξης τα δικαιολογητικα αυτα θα πρεπει να προσκομισθουν απο οσους αποκτουν πραγματικο εισοδημα στην Ελλαδα και οχι τεκμαρτο.

Στην αρμοδια ΔΟΥ (Βλεπε αρθρο 63) που υπαγεται ο κατοικος εξωτερικου θα πρεπει να ορισθει εκπροσωπος ο οποιος θα στειλει την δηλωση για λογαριασμο του. Εφοσον η δηλωση αυτη αποσταλλει μεσω λογιστη θα πρεπει να υποβληθει ηλεκτρονικα (βλεπε αρθρο 62, παραγραφος 1). Φετος υπαρχουν σκεψεις οι δηλωσεις ολων να σποσταλλουν ηλεκτρονικα επομενως περιμενουμε τις σχετικες εγκυκλιους που θα αναφερουν τον τροπο υποβολης των δηλωσεων (ισχυει προς το παρον η ΠΟΛ 1079/2012). Στην περιπτωση της ηλεκτρονικης υποβολης θα πρεπει να γινει εγγραφη και ενεργοποιηση, κατοπιν παραλαβης του κλειδαριθμου, του λογαριασμου. Η παραλαβη του κλειδαριθμου μπορει να γινει αυτοπροσωπως, σε οποιαδηποτε ΔΟΥ για τα φυσικα προσωπα, η με πληρεξουσιο εφοσον παραλαβει αλλος για λογαριασμο τους (βλεπε ΠΟΛ 1178/2010, 1186/2010). Κατοπιν ολων των ανωτερω θεωρω οτι οι κατοικοι εξωτερικου με τεκμαρτο εισοδημα εχουν υποχρεωση υποβολης δηλωσης, δεν εχουν υποχρεωση προσκομισης των σχετικων πιστοποιητικων, βασει της ΠΟΛ 1079/2012 σε συνδυασμο με το αρθρο 62 υπο προυποθεσεις μπορουν να αποστειλλουν χειρογραφα την δηλωση τους. Σε περιπτωση ομως που θα αποσταλλουν ηλεκτρονικα τοτε ισχυουν τα οσα εχουν γινει δεκτα με τις ΠΟΛ 1178/2010 και 1186/2010

Προσθέστε τη δική σας απάντηση