Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Υπολογισμός τεκμηρίου αυτοκινήτων ετών 2004-2007 για ανάλωση κεφαλαίου σήμερα

Μόλις κατέθεσα τα δικαιολογητικά για την ανάλωση κεφαλαίου προγενεστέρων ετών στην ΔΟΥ και μου συνέβη κάτι που φαίνεται οξύμωρο. Για την περίοδο 2004-2008 δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο αυτοκινήτου με εργοστασιακή αξία μέχρι 50.000€. Ωστόσο η ελεγκτής στην ανάλωση κεφαλαίου το προσμέτρησε κανονικά και μάλιστα με τα τεκμήρια του παρελθόντος (ήτοι 14200€ για 12 ίππους νέο όχημα) και όχι τα σημερινά (3842/2010) που είναι περίπου 3000€ (1200+300x6). Υπάρχει νομική βάση ή Οδηγία γι αυτό που έκανε? Πως δικαιολογείται να εφαρμόζεται εκ των υστέρων τεκμαρτή δαπάνη για περίοδο που αυτή έχει καταργηθεί και φυσικά αν ίσχυε δεν θα είχε γίνει η αγορά του συγκεκριμένου οχήματος?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • 3 Απαντήσεις

ΈΧΩ ΤΟ ΊΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΥΠΟΥ JEEP, ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ ΤΟΝ 12/2004 7.000€ ΠΡΩΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟ 1997 ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΈΤΟΣ 35ΧΙΛ-39ΧΙΛ!!!! ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ 6.200€. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥ Κ.ΠΑΠΑΝΙΝΟΥ.  ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΙΣΧΥΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΑ Η ΘΑ ΕΙΧΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΩ! ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΧΑΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ JEEP 17 ΙΠΠΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2003-2006 . ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΤΗ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

Για να συμπληρώσω την εικόνα αναφέρω ότι επικοινώνησα με το Υπουργείο Οικονομικών και μου επιβεβαίωσαν την περιγραφείσα εφαρμογή ως ορθή!!! Επίσης μου απάντησαν με εκνευρισμό σε ερώτημα "αν είναι λογικό και δίκαιο να φορολογεί εκ των υστέρων και με παρέλευση 5 ετών" ότι έτσι είναι το κράτος και ...ότι θέλει κάνει!!!ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.

Συνάδελφε το ίδιο θέμα αντιμετώπισα προς έκπληξή μου και εγώ όταν πήγα να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση για παρελθόν έτος φορολογούμενου που έπρεπε να γίνει ανάλωση κεφαλαίου. Επειδή μάλιστα ο συγκεκριμένος ελέγχεται για εμβάσματα στο εξωτερικό επικοινώνησα με το Υπουργείο με τους υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για να δίνουν απάντήσεις σχετικά με τους συγκεκριμένους ελέγχους και να σχετικά με τη συμπλήρωση του πίνακα ανάλωσης κεφφαλείου που έχει αναρτηθεί για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους στο taxis.Η απάντησή τους ήταν αποστομοτική!Για τα οικονομικά έτη από το 2008 και πίσω ισχύουν τα τεκμήρια άσχετα αν ο νόμος λέει ότι αυτοκίνητο έως 2000 κ.εκ. και 50000 ευρώ αγορά δεν αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης!Στην ανάλωση μπάινει και μάλιστα αφαιρείται από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα.Αυτός είναι ο παραλογισμός του Ελληνικού κράτους που ψάχνει από παντού να σε κλεψει!!Και διαμαρτύρεται όταν ο πολίτης φοροαποφέυγει!Καταλαβαίνει επομένως και ο κύριος με το jeep ότι δεν αποφεύγει το σκόπελο.Μάλιστα για 2000κ.εκ το τεκμήριο ήταν 20500 ευρώ!!!Για το λόγο αυτό όμως λέγαμε και τότε στους φορολογούμενους να μην αγοράζουν αυτοκίνητα με μεγαλύτερο τεκμήριο από αυτό των εισοδημάτων τους ακόμα και αν είχαν με όποιο τρόπο τα χρήματα.Αλλά ποιος ακούει τους λογιστές?Το φένεσται μετράει!!!

Προσθέστε τη δική σας απάντηση