Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Τεκμήρια οχημάτων παλαιοτέρων ετών

Γεια σας. Ετοίμασα το χαρτί της ανάλωσης εισοδήματος για να καλύψω τα τεκμήρια της  μητέρας μου και τη συμπληρωματική δήλωση. Στην εφορία όμως μου είπαν να μη δηλώσω μόνο το 2009 γιατί θα χάσω όλα τα προηγούμενα χρόνια αν χρειαστεί ξανά ανάλωση για το μέλλον. Ισχύει αυτό? Επέλεξα το 2009 γιατί ήταν πιο απλά τα τεκμήρια. Τώρα παλιότερα ο πατέρας μου είχε ένα ταξί 2.000 κυβικών. Βασική ερώτηση είναι αν μπορώ να βρω τι τεκμήριο είχε πριν το 2000 ακόμα ή αν υπήρχε έκπτωση επειδή ήταν επαγγελματικό? Το τεκμαρτό εισόδημα της μητέρας μου είναι 8.400 ευρώ. Άρα πρέπει να καλύψω τα 3.500 ευρώ περαν του αφορολογητού? Αν είναι αρκετά πολύπλοκο ίσως καταφύγω σε λογιστή για να γλιτώσω τα 500 ευρώ. Δεν είναι λίγα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 2 Απαντήσεις

Ξαναγράφω γιατί μάλλον και δύσκολο είναι να βρω τα τεκμήρια διαβίωσης για ταξί (που είναι Δ.Χ.) αλλά από ότι διάβασα σε άλλη ερώτηση, αν χρησιμοποιήσω το 2009 μόνο μπορώ να το ξαναχρησιμοποιώ στο μέλλον και να πάω παλιότερα πχ 1995-2012, αρκεί να είναι συνεχόμενα τα έτη. Οπότε δε χάνονται τα προηγούμενα έτη και οι 2 εφοριακοί δεν είναι σωστοί. Απλά πρέπει να επιμείνω με την εφοριακό μπας και το καταλάβει και η ίδια.
Συγνώμη που δεν έψαξα αρκετά καλά πρώτα!

Τεκμήριο δαπανών διαβίωσης δεν υπάρχει για τα ταξί, καθώς είναι επαγγελματικό όχημα.
Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τα τεκμήρια που ίσχυαν από το 1995 έως σήμερα καθώς και όλες τις σχετικές πληροφορίες για την ανάλωση κεφαλαίου στο σχετικό εργαλείο του Forin.gr πατώντας εδώ. Στη σελίδα αυτή θα βρείτε συνδέσμους για τις συχνές ερωτήσεις αναφορικά με την Ανάλωση Κεφαλαίου καθώς και πληροφοριές για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση