Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ  ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΜΕΡΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΥΠΕΡΑΞΙΑ
Σύμφωνα με την Πολ.1169/2-8-2011  για να καταβαλουμε υπεραξια για μεταβιβαση εταιρικου μεριδιου πρεπει να υπαρχει καταβολή τιμήματος.
Στην περίπτωση δωρεάς μεριδίου απο την αδελφη, στον αδελφό καταβαλουμε υπεραξια?
Διότι εχω ακουσει διαφορες ερμηνειες για την ΠΟΛ. 1169 , ότι εφαρμοζεται μόνο άν εχουμε εναρξη ή διακοπη   στον ίδιο χώρο και υπάρχει καταβολή τιμηματος.
Σας ευχαριστώ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με το άρθρο 13 § 1 περ. α', υποπερ. ββ', φορολογείται αυτοτελώς λογιζόμενο ως εισόδημα με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) κάθε κέρδος ή ωφέλεια που προέρχεται από τη μεταβίβαση εταιρικών μερίδων ή μεριδίων.
Ειδικότερα, όπως ορίζεται στα τελευταία εδάφια της περίπτωσης αυτής, αν μεταβιβαστεί από επαχθή αιτία ατομική επιχείρηση ή μερίδιο προσωπικής εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης από δικαιούχο με βαθμό συγγένειας της Α' κατηγορίας της παραγράφου 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001, η υπεραξία φορολογείται με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%). Για τις ίδιες μεταβιβάσεις από δικαιούχους με βαθμό συγγένειας της Β' κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001, η υπεραξία φορολογείται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).
Οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 2961/2001, κατηγοριοποιούνται στο βαθμό συγγένειας της Β' κατηγορίας.
Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή που αναφέρεστε, δεν υπάρχει μεταβίβαση με επαχθή αιτία (με αντάλλαγμα) αλλά με δωρεά. Όπως ορίζεται στη σχετ. εγκύκλιο 1258/1995 (δείτε σχετικά εδώ), οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του Κ.Φ.Ε. εφαρμόζονται για μεταβιβάσεις εταιρικών μεριδίων που γίνονται με αντάλλαγμα, γιατί μόνο στις μεταβιβάσεις αυτού του είδους (από επαχθή αιτία) είναι δυνατόν να προκύψει περιουσιακή επαύξηση - κέρδος ή ωφέλεια για τον μεταβιβάζοντα. Είναι αυτονόητο ότι στην περίπτωση δωρεάς ή γονικής παροχής εταιρικού μεριδίου δεν αποκτιέται από τον μεταβιβάζοντα δωρητή κ.τ.λ. κέρδος ή ωφέλεια από αυτή τη δωρεά ή γονική παροχή.  Το ποσό της οικείας ωφέλειας από τη δωρεά του εταιρικού μεριδίου με τα άϋλα στοιχεία της επιχείρησης (αέρα, επωνυμία, σήμα, προνόμια κ.τ.λ.), που αντιστοιχούν σε αυτό το εταιρικό μερίδιο, το επωφελείται ο δωρεολήπτης και λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της αντίστοιχης αξίας του μεριδίου κατά την φορολογία της οικείας δωρεάς ή γονικής παροχής (ν. 2961/2001).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση