Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Θεώρηση Βιβλίων και Στοιχείων

Τα τελευταία 2 χρόνια λόγω τεταμένων σχέσεων με μια εταίρο έχουμε πλήρη άρνηση συνεργασίας για την προσκόμιση απαλλαγής ασφαλιστικής ενημερότητας από τον ΟΑΕΕ.
Η τελευταία που λάβαμε με ισχύ 31/12/2011 ήταν με εισαγγελική παραγγελία. Ο ΟΑΕΕ εξέδωσε ακριβές αντίγραφο αφού προηγουμένως είχαμε επισκεφτεί τη ΔΟΥ και είχαμε λάβει εγγράφως αρνητική απάντηση μέσω σημειώματος θεώρησης Κ.Β.Σ.
Για την φετινή χρονιά απεστάλη εξώδικο από το δικηγόρο της εταιρείας μας με το οποίο ζητήθηκε να παραδοθεί στην εταιρεία η απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της εν ισχύ βεβαίωση απαλλαγής ασφαλιστικής
ενημερότητας κάτι που ουδέποτε έγινε.
Λόγω πλέον της επιτακτικής-πιεστικής ανάγκης για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων επισκεφτήκαμε ξανά τη ΔΟΥ και πάλι δεν κατέστη δυνατόν να θεωρήσουμε και φυσικά αυτό βεβαιώνεται με νεότερο σημείωμα θεώρησης Κ.Β.Σ. στο οποίο όπως θα διαπιστώσετε δεν υπάρχουν φορολογικές εκκρεμότητες πλην της ελλείψεως της ανωτέρω βεβαίωσης της εταίρου.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμμένη εργάζεται στην εταιρεία ως υπάλληλος, ασφαλίζεται στο ΙΚΑ και φυσικά η εταιρεία είναι ενήμερη ασφαλιστικά για όλους τους εργαζόμενους. Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Άρθρου 39 του Ν.2084/92 έχει υποχρέωση ασφάλισης σε ένα φορέα ένεκα του ότι
θεωρείται νέος ασφαλισμένος αφού έχει πρωτοασφαλισθεί μετά την 01/01/1993.
Υπάρχει περίπτωση να θεωρηθεί επαρκής η ασφαλιστική ενημερότητα του ΙΚΑ αφού σε κάθε περίπτωση η διαδικασία είναι απαλλακτική και να μην θεωρηθεί ουσιαστικό κριτήριο για τη μη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων;
Σε κάθε περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη:
(α) ότι ουσιαστικά κανένας εταίρος δεν οφείλει στο ασφαλιστικό του ταμείο και
(β)σαν τελευταία απέλπιδα προσπάθεια παρακαλούμε όπως αναζητήσετε κάποια λύση στο πρόβλημα αυτό βιωσιμότητας της εταιρείας ή κάποια εναλλακτική πρόταση που θα απεμπλέξει την θεώρηση βιβλίων και στοιχείων προκειμένου η εταιρεία να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία της και να μην αναγκαστεί να καταστεί ανενεργή και στη συνέχεια να προχωρήσει στη λύση της.

  • 1 Απάντηση

Στο άρθρο 36 § 8 περ β' του πδ. 186/1992 ορίζεται ότι : " το όριο της περίπτωσης α' (6000,00 ευρώ) ισχύει και σε κάθε περίπτωση μη θεώρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση μη φορολογικές διατάξεις, εξαιρουμένων των χρεών προς τα επιμελητήρια. Ομοίως, κατ' εξαίρεση, με απόφαση του προισταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ μπορεί να θεωρούνται βιβλία και περιορισμένος αριθμός στοιχείων σε επιτηδευματίες, που οφείλουν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά χρέη μη φορολογικά και έχουν κώλυμα θεώρησης από άλλες μη φορολογικές διατάξεις ".
   Σύμφωνα με τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι παρά τη μη προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας απο τον ΟΑΕΕ για ένα μέλος της εταιρίας, προκύπτει από τα προσκομιζόμενα στοιχεία (μέλος ασφαλισμένο στο ΙΚΑ και απαλλασσόμενο από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ) ότι δεν υφίσταται εν τοις πράγμασι οφειλή που να δημιουργεί κώλυμα θεώρησης, έχω την άποψη ότι δύναται ο προιστάμενος της ΔΟΥ, ασκώντας τα δικαιώματά του όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 36 § 8 περ β' του πδ. 186/1992, να θεωρήσει τα βιβλία και στοιχεία που θα του προσκομίσετε.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση