Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα)

νέα ερώτηση

Έκδοση παραστατικού μετά τη διακοπή εργασιών

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:
Πρωην επιτηδευματιας και nyn συνταξιουχος αναπηριας, εχει ακυρωσει ολα τα φορολογικα του στοιχεια και εχει φυσικα απωλεσει την ιδιοτητα του επιτηδευματια.Ισχυριζεται οτι εχει εκτελεσει εργο σε συγχωνευομενο δημο στον  νυν δημο βεροιας. Κατα τη στιγμη της αποπερατωσης του εργου δεν εξεδωσε ως οφειλε το σχετικο τιμολογιο.Τωρα απαιτει το ποσο του εκτελεσθεντος εργου, αλλα δεν μπορει να προσκομισει νομιμα δικαιολογητικα δηλ. Τιμολογιο.Αν ο δημος αποφασισει να τον εξοφλησει τι παραστατικο πρεπει να ζητησει;εστω οτι ο ανωτερω προσφυγει δικαστικα υπερ της απαιτησης του.Αν δικιωθει για το ποσο του εργου πως θα πρεπει να αντιμετωπισθει το θεμα του εμπριεχομενου στhν αμοιβη φπα; Με τιμη Δημος Βεροιας Τεγουσης Δημητριος
Στο ερώτημα έλαβα τη εξής απάντηση:
Σύμφωνα με το άρθρο 12 § 15 του Κ.Β.Σ., εφόσον ο αγοραστής των αγαθών ή υπηρεσιών είναι πρόσωπο της παραγράφου 3 του άρθρου 2 (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Δήμοι, Κοινότητες κ.λπ.), το τιμολόγιο μπορεί να εκδοθεί μέχρι το τέλος της διαχειριστικής περιόδου μέσα στην οποία έγινε η παράδοση ή η αποστολή των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών ή η πιστοποίηση δημοσίων έργων. Σε περίπτωση που το έργο πιστοποιήθηκε εντός του 2012 και νόμιμα καταβάλλονται τα χρήματα στην παρούσα φάση, εφόσον ο φορολογούμενος ήδη είναι συνταξιούχος, μία λύση που μπορεί να ακολουθηθεί είναι η καταβολή του ποσού αυτού με έκδοση τιμολογίου αγοράς από το Δήμο. Μία δεύτερη λύση είναι η αναβίωση του συγκεκριμένου εργολάβου ως επιτηδευματία αποκλειστικά και μόνο για την έκδοση του συγκεκριμένου τιμολογίου με ταυτόχρονη διακοπή εργασιών.Σε περίπτωση, όμως, που το έργο έπρεπε να έχει τιμολογηθεί στο παρελθόν, ο επιτηδευματίας (νυν συνταξιούχος) έπρεπε να είχε εκδόσει, όπως ορθά αναφέρετε, τιμολόγιο σε εκείνο το χρόνο και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διακοπή εργασιών. Ως εκ τούτου, στην περίπτωση αυτή, ο Δήμος μπορεί να απαιτήσει το τιμολόγιο κατά την προαναφερόμενη δεύτερη λύση προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή των οφειλομένων.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κάνουμε μια διεύκρίνηση:
Ο επιτηδευματίας εξέδωσε στο παρελθόν τιμολόγια αξίας περ. 600.000,00 € και επειδή προέκυψαν αναθεωρητικοί λογαριασμοί για περ. 40.000,00 € μαζί με το ΦΠΑ, πρέπει να καταβάλλουμε το επιπλέον ποσό των αναθεωρήσεων, πλην όμως δεν μπορει ο επιτηδευματίας να εκδώσει και να μας παραδώσει σχετικό τιμολόγιο διότι εν τω μεταξύ έχει προβεί σε διακοπή εργασιών λόγω συνταξιοδότησης. 
Παρακαλώ να έχω μια απάντηση με τα νε δεδομένα, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να εξοφλήσει τον Δικαιούχο του ποσού, με υποχρέωσή του να προσκομίσει νόμιμο παραστατικό.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΓΟΥΣΗΣ
 
 Ευχαριστώ εκ
 
 
 

  • 1 Απάντηση

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του πδ. 186/1992, για την τακτοποίηση της συναλλαγής, όπως την περιγράφετε ανωτέρω, θα πρέπει να εκδοθεί απόδειξη δαπάνης από τον καταβάλλοντα το σχετικό ποσό στο οποίο θα υπολογισθεί χαρτόσημο 3,00 % πλέον ΟΓΑ χαρτοσήμου 0,6 %, ενώ προκύπτει η υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης φόρου 20%.
   Εξυπακούεται ότι σε καμμία περίπτωση δεν υπολογίζεται ΦΠΑ.
   Η λύση που σας προτάθηκε για ένερξη και διακοπή μόνο για την έκδοση φορολογικού στοιχείου από τον πρώην επιτηδευματία δε βρίσκει έρεισμα στις διατάξεις, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν ασκείται επιτήδευμα λόγω συνταξιοδότησης (θέμα πραγματικό).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση