Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Όταν ο ασφαλιστικός φορέας δεν χορήγει βεβαίωση αποδοχών πως υποβάλλουμε δήλωση;

Καλησπέρα
Η μητέρα μου εδώ και 16 μήνες παίρνει από το ΙΚΑ  έναντι από την σύνταξη , έχει  καταθέσει τα χαρτιά της και για το λόγο ότι  δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι  αργεί  να βγει η κανονική σύνταξη της,   το ΙΚΑ δεν τις δίνει  εκκαθαριστικό σημείωμα για να φτιάξει την δήλωση , έχει στην κατοχή της ένα ακίνητο , ένα εξοχικό και ένα αυτοκίνητο , το ΙΚΑ λέει  ότι θα υποχρεούνται να της δώσει το σημείωμα μόνο όταν εκδοθεί η κύρια σύνταξη .
Μετά τα τεκμήρια που έχει πως μπορεί να δικαιολογήσει το πως τα συντηρεί ? γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει !!

  • 1 Απάντηση

Στην περίπτωση που δε μπορείτε να πάρετε βεβαίωση αποδοχών, μία πρακτική λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ως δικαιολογητικά τα αποδεικτικά καταβολής των ποσών έναντι της κύριας σύνταξης.
Σημειώνεται ότι όταν χορηγείται καθυστερημένα η βεβαίωση αποδοχών από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό, ο φορολογούμενος μπορεί να δηλώσει τα εισοδήματα που αναλογούν στη χρήση 2011 με συμπληρωματική δήλωση χωρίς την επιβολή προσαυξήσεων ή προστίμων.
Υπενθυμίζω, ωστόσο, ότι η κάλυψη των τεκμηρίων μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν απαιτείται, και με ανάλωση φορολογηθέντος κεφαλαίου παρελθόντων ετών. Μπορείτε να δείτε σχετικό θέμα εδώ.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση